Springvossen 4 juni ‘Waarom staat hier geen boom?’ gast: Ruud Kuijer, beeldhouwer

Waterwerk VI, Weerslag 2011 Ruud Kuijer ( 8 meter hoog, ca. 20 ton) foto Rob Versluys

 

Gast: Ruud Kuijer, beeldhouwer

Over zijn beeldenproject Waterwerken.

“Vaak denk je bij openbare beeldhouwkunst: wat doet dat hier? En waarom staat hier geen boom? […] Als je iets op een bepaalde plek neerzet, moet dat daar wel iets betekenen.” *

De uitzending kunt u hier terugluisteren

Van 2001 – 2013 werkte Kuijer aan een ambitieuze serie van zeven betonnen beelden voor een oeverstrook  van dertig meter breed en vijfhonderd meter lang begrensd door het Amsterdam-Rijnkanaal, industriegebied Lage Weide en de Werkspoorbrug. Betonnen kolossen soms lichtvoetig als La Danse van Matisse.  Horizontalen, verticalen, cilinders die door de beweging van de kijker of  van de voorbijtrekkende vrachtschepen,   treinen en vrachtauto’s een voortdurend transformerend beeldrijm aangaan  met de  industriële omgeving.

 

Een kolencentrale als atelier.

Deze omgeving vroeg om een schaalvergroting van zijn werk. Om dit mogelijk te maken verzamelde hij een team van timmermannen, een lasser, een machinebankwerker en een betonvlechter om zich heen, hij liet zich adviseren door beton -en constructiespecialisten. Het maken van de beelden voor de industriële omgeving werd zo ook een industriële operatie. Zijn eigen werkplaats bleek te klein. Hij gebruikte de nabijgelegen kolencentrale enige tijd als passend atelier.

 

Een gesprek met de beeldhouwer over zijn praktijk.

 

* Ruud Kuijer in een interview met Jon Wood, onderzoekscurator Henry Moore Institute te Leeds.

Dit interview is opgenomen in de uitgebreide catalogus Ruud Kuijer, Waterwerken (uitgeverij nai010) met teksten van o.a. oud Stedelijk Museum directeur Rudi Fuchs en Frits Scholten, hoofd beeldhouwkunst Rijksmuseum.

Meer weten over Waterwerken?: Dinsdag 11 juni  is er in Theater ‘t Hoogt te Utrecht het programma Waterwerken: mede mogelijk gemaakt door…  Een vertoning van de film die over de totstandkoming van Waterwerken is gemaakt,  gevolgd door een debat over cultureel ondernemerschap en de rol van de overheid daarin. Met een inleiding van Paul Schnabel.

 

Wilt u Waterwerken bezoeken?

Redactie en presentatie Robert van Altena

Contact en informatie:

S P R I N G V O S S E N wordt live uitgezonden vanuit de studio op de 4e verdieping van de OBA | Centrale Bibliotheek van Amsterdam.

De uitzendingen zijn te beluisteren via livestream: www.amsterdafm.nl | kabel 103.3 | fm 106.8

Leave a Reply