Springvossen 26 april | Anouk Kruithof

15:00-16:00

Gast: Anouk Kruithof, beeldend kunstenaar.

Robert van Altena spreekt in de aflevering van deze week met beeldend kunstenaar Anouk Kruithof. Uitgangspunt van het gesprek is haar werk ‘Universal Tongue’.

Kruithof verzamelde van het internet ruim tweehonderd uur dansvideo’s. Op basis van deze verzameling monteerde zij het werk ‘Universal Tongue’. Elke denkbare vorm van dansen komt voorbij en, omdat je je een dergelijke rijkdom niet voor kunt stellen, nog veel meer : amateur dans en professionele dans, individuele TikTok dansjes en folkloristische groepsdansen, digitaal ontwikkelde dansen, dansende dieren etc.

.

Het is een werveling van ledematen en lijven, bewegend op botsende ritmes en in onverenigbare patronen. Verrassend genoeg leidt dit niet tot een Babylonsiche verwarring. In de opeenvolging en juxtapositie zoals die door de kunstenaar is toegepast in de montage van de verschillende sequenties en de afstemming van de verschillende schermen in de installatie toont de kunstenaar ons een verenigde viering van het leven in een universele taal zonder de hierboven genoemde ondenkbare verscheidenheid te belemmeren.

.

De installatie zoals deze te zien is in Kunstencentrum Vooruit in Gent (t/m 2 mei) bestaat uit een choreografie van in totaal 32-uur materiaal geprojecteerd op acht schermen.

Naast de tentoonstelling bestaat het werk ook in de vorm van een website en een boek dat in mei zal verschijnen bij Art Paper Editions.
.

.

.

Springvossen is ook als podcast te beluisteren onder AmsterdamFM via verschillende platforms waaronder iTunes / Podcasts en Spotify.

.

Foto (Installatie): Anouk Kruithof, ‘Universal Tongue’ in Kunstencentrum Vooruit te Gent (foto: Niccolo Quaresima).


  .

<<  vorige aflevering: Bastienne Kramer, beeldhouwer.

>> volgende aflevering: Atousa Bandeh Ghiasabadi, beeldend kunstenaar.

<>  alle afleveringen.


.

EINDREDACTIE: ROBERT VAN ALTENA | CONTACT: SPRINGVOSSEN@GMAIL.COM


.

MUZIEK

Opening: Leoš Janáček ‘Introduction’, ‘Nursery Rhymes’. CD ‘Janáček choral works’ van Capella Amsterdam o.l.v. Daniel Reuss (Harmonia Mundi), opgenomen in 2010 in De Waalse Kerk, Amsterdam.

Slot: Thelonious Monk, ‘Raise Four’ met Thelonious Monk – piano, Charlie Rouse – tenor saxophone, Larry Gales – bass, Ben Riley – drums. Album: Thelonious Monk, ‘Underground’ (1968) Columbia Records.

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?