Springvossen 17 mei | Sigrid Calon

15:00 – 16:00

Gast: Sigrid Calon, beeldend kunstenaar.

Robert van Altena bezoekt in deze aflevering galerie Dudok De Groot voor een gesprek met Sigrid Calon. Aanleiding voor het gesprek is haar tentoonstelling SC_1/1_1/2_¼_1/8. Within the grid and beyond the pattern ( t/m 29 mei te zien in de galerie).

.

De presentatie bevat wandkleden, groot formaat riso-prints en een nieuw boek dat ook bestaat uit riso-prints. Dit zijn verschillende verschijningsvormen van een en hetzelfde project.

De titel ‘SC_1/1_1/2_1/4_1/8. Within the grid and beyond the pattern’ vertelt ons daar meer over. Het is een samenvatting van de door de kunstenaar gekozen bouwstenen en werkwijze. Het opent met een poëtische correspondentie tussen de initialen van de kunstenaar en de eerste letters van de elementaire figuren in het werk: Square en Circle. De breuken geven ons de begrenzing van de verschijningsvormen van deze figuren in dit werk.

.

Het raster is het speelveld dat de toepassing van de figuren ordent. Dat is minder streng dan het op het eerste gezicht lijkt omdat dit raster gemoduleerd kan worden en bovendien gearticuleerd m.b.v. van kleur. 

Tot slot leert de titel ons aan dat de kunstenaar niet procedureel werkt, zij formuleert geen spelregels die het werk voortbrengen. Calon voert het werk niet uit maar componeert het. Ieder beeld is een compositie, een werk op zich dat desalniettemin deel is van een familie van in totaal 120 beelden die allen tot stand zijn gekomen binnen dezelfde voorwaarden.

.

.

.

Springvossen is ook als podcast te beluisteren onder AmsterdamFM via verschillende platforms waaronder iTunes / Podcasts en Spotify.

.

Foto: [met de klok mee] SC_085, SC_87, SC_86, SC_88 uit: Sigrid Calon, SC_1/1_1/2_1/4_1/8. (2021) 120 composities, riso gestencild op 100 grams EOS2.0 papier, formaat: 218 x 168 x 35 mm, editie : 750. Courtesy: Sigrid Calon & Galerie Dudok De Groot.


.

<<  vorige aflevering: Vladimir Stissi, archeoloog.

>>  volgende aflevering: Kasper Bosmans, beeldend kunstenaar.

<>  alle afleveringen.


.

EINDREDACTIE: ROBERT VAN ALTENA | CONTACT: SPRINGVOSSEN@GMAIL.COM


.

MUZIEK

Opening: Leoš Janáček ‘Introduction’, ‘Nursery Rhymes’. CD ‘Janáček choral works’ van Capella Amsterdam o.l.v. Daniel Reuss (Harmonia Mundi), opgenomen in 2010 in De Waalse Kerk, Amsterdam.

Slot: Thelonious Monk, ‘Raise Four’ met Thelonious Monk – piano, Charlie Rouse – tenor saxophone, Larry Gales – bass, Ben Riley – drums. Album: Thelonious Monk, ‘Underground’ (1968) Columbia Records.

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?