Springvossen 31 mei | Jan Robert Leegte

15:00-16:00

Gast: Jan Robert Leegte, beeldend kunstenaar.

Deze week spreekt Robert van Altena met Jan Robert Leegte n.a.v. zijn tentoonstelling ‘Compressed Landscapes‘ in het Van Gogh Museum.

.

De computer en het internet zijn tegelijkertijd onderwerp en instrument voor Jan Robert Leegte en net als met de kwast en een doek is daar een hele wereld mee verbonden. Deze vergelijking legt ook meteen een groot verschil bloot; Computer en internet zijn een digitale extensie van het gewone leven geworden maar de meeste mensen maken er, zoals de schrijver van dit bericht, gebruik van zonder de meest rudimentaire kennis over hoe het functioneert.

Leegte interesseert zich in zijn werk zowel voor de fundamentele zijde van de digitale wereld als ook voor de digitale maatschappij met zijn sociale revoluties en convoluties waarin de alledaagse gebruiker enigszins ronddobbert als Jacques Tati’s Mr. Hulot in het moderne stedelijke landschap.

Jan Robert Leegte brengt beide posities samen in een beeld, een website of een installatie, waarbij hij die voor het grote publiek onzichtbare fundamentale zijde aan de oppervlakte brengt en laat spreken.

.

.

‘Compressed Landscapes’ is de laatste presentatie in de reeks ‘Van Gogh Inspireert’ waarin het museum werk toont van moderne kunstenaars als de schilder Francis Bacon en de beeldhouwer John Chamberlain en hedendaagse kunstenaars Jean-Luc Mylayne, multimedia kunstenaar Matthew Day Jackson en schilders Steven Aalders*, Peter Doig en Zeng Fanzhi allen kunstenaars van zeer uiteenlopende signatuur.

,

.

*Een gesprek met Steven Aalders over zijn schilderkunstige installatie ‘Vergezicht’ in het Van Gogh Museum is hier terug te beluisteren: Springvossen 10 februari 2020

Springvossen is ook als podcast te beluisteren onder AmsterdamFM via verschillende platforms waaronder iTunes / Podcasts en Spotify.

.

Afbeelding: Jan Robert Leegte, Compressed Forests (2016) (screen shot d.d. 12 mei 2021).


  .

<<  vorige aflevering: Kasper Bosmans, beeldend kunstenaar.

>> volgende aflevering: Martijn van Nieuwenhuyzen, directeur Museum De Pont.

<>  alle afleveringen.


.

EINDREDACTIE: ROBERT VAN ALTENA | CONTACT: SPRINGVOSSEN@GMAIL.COM


.

MUZIEK

Opening: Leoš Janáček ‘Introduction’, ‘Nursery Rhymes’. CD ‘Janáček choral works’ van Capella Amsterdam o.l.v. Daniel Reuss (Harmonia Mundi), opgenomen in 2010 in De Waalse Kerk, Amsterdam.

Slot: Thelonious Monk, ‘Raise Four’ met Thelonious Monk – piano, Charlie Rouse – tenor saxophone, Larry Gales – bass, Ben Riley – drums. Album: Thelonious Monk, ‘Underground’ (1968) Columbia Records.

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?