Springvossen 27 september | Peter Struycken

Gast: Peter Struycken, beeldend kunstenaar.

In deze aflevering spreekt Robert van Altena met kunstenaar Peter Struycken over zijn tentoonstelling ‘Afstemming / Balance‘ die tot 16 oktober is te zien bij galerie Andriesse – Eyck.

.

.

De enige kritische maatstaf voor het bepalen van kleurverhoudingen is het oog.

PS: “Je kunt afzonderlijke kleuren met de computer berekenen maar je kunt geen kleurverhoudingen berekenen. Je kunt, wat ik wel gedaan heb, een reeks definiëren en die algoritmisch uitwerken en op de kleurenmonitor krijg je die reeks te zien maar die reeks klopt wel getalsmatig maar niet visueel. Dus er zit een handicap bij het werken met de computer wanneer je iets met kleur zou willen. Aangezien ik naarmate de jaren vorderden steeds meer in kleur geïnteresseerd was moest ik steeds meer afscheid nemen van de computer zodat de schilderijen die nu in de galerie hangen helemaal gebaseerd zijn op afstemming. Dat is algoritmisch op geen enkele manier te realiseren, het is helemaal van het oog afhankelijk. De enige kritische maatstaf voor het bepalen van kleurverhoudingen is het oog.”

.

.

De video waarin in de uitzending aan wordt gerefereerd: ‘Tussen Blauwe Golven en Groene Corridor‘ van een groep studenten van Artez o.l.v. Hans van Houwelingen over de discussie rond het behoud van de Blauwe Golven van Peter Struycken.

.

Foto (installatie): Peter Struycken ‘Afstemming / Balance’ galerie Andriesse Eyck 2021


  .

<<  vorige aflevering: Frits Scholten, senior conservator beeldhouwkunst Rijksmuseum.

>> volgende aflevering: Erik Lindner, dichter.

<>  alle afleveringen.


.

EINDREDACTIE: ROBERT VAN ALTENA | CONTACT: SPRINGVOSSEN@GMAIL.COM


.

MUZIEK

Opening: Anton Webern, ‘Variationen’, Op.27, II. Sehr schnell (1936) door Michuko Uchida – piano . Album: Schoenberg – Berg – Webern. Michuko Uchida en het Cleveland Orchestra o.l.v. Pierre Boulez (2000, Philips)

Slot: Thelonious Monk, ‘Raise Four’ met Thelonious Monk – piano, Charlie Rouse – tenor saxophone, Larry Gales – bass, Ben Riley – drums. Album: Thelonious Monk, ‘Underground’ (1968, Columbia Records).


More Berichten for Show: Springvossen

Comments are closed.