Springvossen 10 januari | Niek Hendrix

Gast: Niek Hendrix, beeldend kunstenaar.

In deze aflevering gaat Robert van Altena in gesprek met Niek Hendrix over diens werk.

Niek Hendrix schildert op berkenhouten multiplex panelen. Veelal brengt hij meerdere van zijn schilderijen samen in een wandinstallatie, soms met toevoeging van objecten van buiten het atelier. De installatie is opgebouwd uit hetzelfde materiaal als de panelen waardoor de schilderijen die los in de constructie staan er deel van worden; ze zijn uit hetzelfde hout gesneden.

Hendrix combineert in zijn installaties schilderijen van eigen ontwerp met schilderijen met motieven en composities ontleend aan bestaande beelden: dit kan een origami-figuur zijn, een krantenfoto, een schilderij van een van de meesters uit de Gouden Eeuw, of een potloodtekening die in korte tijd zo wordt vermenigvuldigd en nagevolgd dat het tot een on-line icoon wordt.

.

Niek Hendrix verbindt een ambachtelijke vaardigheid aan een grote interesse in reproductie en betekenisverschuiving, namelijk: hoe een beeld anders kan zijn dan zijn evenbeeld. Deze verschuivingen kunnen het gevolg zijn van bijvoorbeeld een herintroductie van een historisch beeld in het hedendaagse en van een nevenschikking met andere beelden al dan niet uit andere domeinen. Hendrix tempert deze betekenismachines wat door veel van zijn panelen op te bouwen uit grijstonen, ongeacht de oorsprong van het beeld. Maar deze keuze roept ook herinneringen op aan het gebruik van de grisailletechniek in een historische vorm van schilderkunstige montage met meerdere panelen: het altaarstuk.

.

.

Springvossen is ook te beluisteren onder AmsterdamFM via platforms als Spotify, Podcasts & op Salto Amsterdam.

Foto: Een uitgevouwen visitekaart van Niek Hendrix.


.

<< vorige aflevering: Coralie Vogelaar

>> volgende aflevering: Jeroen Henneman

<> alle afleveringen


.

EINDREDACTIE: ROBERT VAN ALTENA | CONTACT: SPRINGVOSSEN@GMAIL.COM


.


MUZIEK

Opening: Anton Webern, ‘Variationen’, Op.27, II. Sehr schnell (1936) door Michuko Uchida – piano . Album: Schoenberg – Berg – Webern. Michuko Uchida en het Cleveland Orchestra o.l.v. Pierre Boulez (2000, Philips)

Slot: Thelonious Monk, ‘Raise Four’ met Thelonious Monk – piano, Charlie Rouse – tenor saxophone, Larry Gales – bass, Ben Riley – drums. Album: Thelonious Monk, ‘Underground’ (1968, Columbia Records).

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?