Springvossen 9 mei | Koen Ottenheym over L.B. Alberti’s Over de Bouwkunst

Gast: Koen Ottenheym, hoogleraar architectuurgeschiedenis Universiteit Utrecht

In deze aflevering gaat Robert van Altena in gesprek met Koen Ottenheym over Leon Batista Alberti en zijn boek ‘Over de bouwkunst’ (Boom Uitgevers, 2022).

Over de bouwkunst‘ is dit jaar uitgekomen in een nieuwe vertaling van classicus Gerard Bartelink. Koen Ottenheym schreef het nawoord.

.

.

Leon Batista Alberti (1404-1472) schreef als goed humanist over zeer uiteenlopende onderwerpen. Hij beperkte zich daarbij niet alleen tot theoretische verhandelingen, hij schreef ook literaire teksten in de vorm van bijvoorbeeld een satire en een verzameling fictieve dialogen. Maar Alberti is in onze tijd voornamelijk bekend om zijn verhandelingen over de beeldhouwkunst, de schilderkunst en de bouwkunst en natuurlijk om zijn architectuur. Deze nieuwe editie van ‘Over de bouwkunst’ is ook rijkelijk geïllustreerd met foto’s van Alberti’s bouwwerken.

.

Springvossen is te beluisteren onder AmsterdamFM via de diverse podcast platforms & op Salto Amsterdam.

.


.

<<  vorige aflevering: Maria Roosen

<<  programma-overzicht april

>>  volgende aflevering: Bart Rutten

>>  programma-overzicht mei

<>  alle afleveringen


.

EINDREDACTIE: ROBERT VAN ALTENA | CONTACT: SPRINGVOSSEN@GMAIL.COM


.
MUZIEK

Opening: Anton Webern, ‘Variationen’, Op.27, II. Sehr schnell (1936) door Michuko Uchida – piano . Album: Schoenberg – Berg – Webern. Michuko Uchida en het Cleveland Orchestra o.l.v. Pierre Boulez (2000, Philips)

Slot: Thelonious Monk, ‘Raise Four’ met Thelonious Monk – piano, Charlie Rouse – tenor saxophone, Larry Gales – bass, Ben Riley – drums. Album: Thelonious Monk, ‘Underground’ (1968, Columbia Records).


More Berichten for Show: Springvossen

Comments are closed.