Springvossen 19 december | Atousa Bandeh Ghiasabadi

Gast: Atousa Bandeh Ghiasabadi, beeldend kunstenaar

Het afgelopen voorjaar werd Bandeh Ghiasabadi door het Stadsarchief uitgeroepen tot stadstekenaar van Amsterdam voor 2022. Haar tekeningen verschijnen periodiek in Het Parool.

Robert van Altena gaat in de laatste aflevering van 2022* in gesprek met Atousa Bandeh Ghiasabadi naar aanleiding van de tekeningen die zij tot dusver maakte als stadstekenaar. Als uitgangspunt van het gesprek is gekozen voor de tekening ‘Dam Square’. Deze tekening verscheen in Het Parool van zaterdag 3 december.

De ambivalentie die jij leest in mijn tekening, is de ambivalentie van alle situaties, zelfs oorlog situaties.”

.

ABG: ”Sinds september, sinds de opstanden zijn begonnen in Iran, is alles een beetje op zijn kop gezet voor mij.”

De opstand waar de Iraanse jongeren vandaag onderdeel van zijn doet haar aan haar eigen jeugd denken in de stad Shiraz in de jaren ’80, tijdens de eerste jaren van het bewind van Khomeiny.

ABG: “Toen ik twaalf jaar oud was gingen we de straat op om teksten en leuzen op de muren te schrijven. Dat was hartstikke gevaarlijk. Je kon daarvoor opgepakt worden, in de gevangenis belanden en zelfs de doodstraf krijgen. Er waren meisjes van 15, 16 die geëxecuteerd werden. Maar het speelse was daar ook een onderdeel van. Rennen, op zoek gaan naar een muur en daar dan iets op schrijven. Het was gevaarlijk maar ook speels. De ambivalentie die jij leest in mijn tekening, is de ambivalentie van alle situaties, zelfs oorlog situaties.

.

Een eerdere uitzending met Atousa Bandeh Ghiasabadi naar aanleiding van haar tentoonstelling ‘Doubt’ (april – mei 2020) bij galerie Lumen Travo is hier te beluisteren:

Springvossen is ook te beluisteren onder via de diverse podcast platforms ( onder AmsterdamFM ).

* Vanaf januari 2023 wordt Springvossen elke dinsdag uitgezonden. De eerstvolgende uitzending zal zijn op 10 januari.

.

Foto: Atousa Bandeh Ghiasabadi, ‘Dam Square’ (december 2022), 70 x 90cm., tekening met gemengde technieken.


.

<<  vorige aflevering: Roos Gortzak

<<  programma-overzicht december

>>  volgende aflevering: Marek Wieczorek

>>  programma-overzicht januari

<>  alle afleveringen


.

EINDREDACTIE: ROBERT VAN ALTENA 

CONTACT: SPRINGVOSSEN@GMAIL.COM

INSTAGRAM / FACEBOOK


.
MUZIEK

Opening: Anton Webern, ‘Variationen’, Op.27, II. Sehr schnell (1936) door Michuko Uchida – piano . Album: Schoenberg – Berg – Webern. Michuko Uchida en het Cleveland Orchestra o.l.v. Pierre Boulez (2000, Philips)

Slot: Thelonious Monk, ‘Raise Four’ met Thelonious Monk – piano, Charlie Rouse – tenor saxophone, Larry Gales – bass, Ben Riley – drums. Album: Thelonious Monk, ‘Underground’ (1968, Columbia Records)


More Berichten for Show: Springvossen

Comments are closed.