Springvossen

Springvossen 30 mei | Hannah van Bart

Gast: Hannah van Bart, schilder

In deze aflevering gaat Robert van Altena in gesprek met Hannah van Bart naar aanleiding van haar tentoonstelling in Landhuis Oud Amelisweerd (t/m 20 augustus 2023).

.

.

.

“Ik hou ervan als je kan zeggen van een schilderij dat het een aanblik heeft. Dat het naar je toekomt, alsof je waargenomen wordt. Maar dat kan ook juist heel goed gebeuren in werken waar helemaal geen figuur of een gezicht of ogen op te zien zijn. En ik denk dat dat in mijn nieuwere werk misschien meer in elkaar overloopt” HvB

Twee van de in de uitzending besproken werken (links) Hannah van Bart, Woodland (2021), olieverf op linnen, 90 x 70 cm. (rechts) Hannah van Bart, Zonder titel (2021), olieverf op linnen, 130 x 90 cm. Met dank aan de kunstenaar & Marianne Boesky Gallery.

.

Het in 1770 gebouwde landhuis met het bijbehorende park is niet alleen een historische bezienswaardigheid maar sinds 2022 ook een tentoonstellingsplek voor hedendaagse kunst. Naast het bestaande programma van Landhuis Oud Amelisweerd is het Centraal Museum te gast op de 1e verdieping van het landhuis met een programma dat bestaat uit twee solotentoonstellingen per jaar van Nederlandse kunstenaars. De tentoonstelling van Hannah van Bart is de derde in de reeks, Amie Dicke en Marijke van Warmerdam gingen haar voor. Deze tentoonstellingen-reeks is een samenwerking van het Centraal Museum, Landhuis Oud Amelisweerd en de Hartwig Foundation.

Bij de tentoonstelling is de catalogus Hannah van Bart verschenen. (Jap Sam Books i.s.m. Centraal Museum 2023) met teksten van Hannah van Bart, Allie Biswas, Hans den Hartog Jager, Bart Rutten. Ontwerp: PutGootink.

.

.

.

Springvossen is ook te beluisteren onder AmsterdamFM op de diverse podcast platforms — te vinden via Linktree — & op Salto Amsterdam.

.

Foto (installatie): Drie van de in de uitzending besproken werken van Hannah van Bart in de ruimte die wordt aangeduid als ‘De kamer van de koning’ in Landhuis Oud Amelisweerd (foto: Gert-Jan van Rooij).


  vorige aflevering: Leopold & Emmen

  programma-overzicht mei

>>  volgende aflevering: Jan Robert Leegte

>>  programma-overzicht juni

  alle afleveringen


EINDREDACTIE: ROBERT VAN ALTENA 

CONTACT: SPRINGVOSSEN[at]GMAIL.COM

INSTAGRAM / FACEBOOK


.
MUZIEK

Opening: Anton Webern, ‘Variationen’, Op.27, II. Sehr schnell (1936) door Michuko Uchida – piano . Album: Schoenberg – Berg – Webern. Michuko Uchida en het Cleveland Orchestra o.l.v. Pierre Boulez (2000, Philips)

Slot: Thelonious Monk, ‘Raise Four’ met Thelonious Monk – piano, Charlie Rouse – tenor saxophone, Larry Gales – bass, Ben Riley – drums. Album: Thelonious Monk, ‘Underground’ (1968, Columbia Records)

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?