Springvossen 12 september | Marcel van Eeden

Gast: Marcel van Eeden, beeldend kunstenaar

Deze week gaat Robert van Altena in gesprek met Marcel van Eeden over een serie werken die hij maakte rond de Duitse schilder Hans Thoma (1839-1924).

Marcel van Eeden ontving dit jaar de Hans Thoma Preis, een onderscheiding van de deelstaat Baden-Württemberg (D). Ter gelegenheid van de toekenning van die prijs heeft Van Eeden ook een solotentoonstellng in het Hans Thoma Museum in Bernau im Schwartzwald (t/m 15 oktober 2023).

Van Eeden keek nader naar het werk en de biografie van Hans Thoma en besloot dit tot onderwerp te maken van zijn tentoonstelling. De titel van die tentoonstelling is ‘1898‘ het jaar waarin Thoma een reis maakte door Nederland. In het verlengde van ‘1898’ heeft Van Eeden ook een tentoonstelling bij Galerie Martin van Zomeren onder de titel ‘Blockbuster‘ (te zien t/m 14 oktober).

De schilder Hans Thoma wordt nog zeer gewaardeerd in Baden-Württemberg. Hij was een schilder van een wat lieflijk, nostalgisch oeuvre. Maar achter dat ogenschijnlijk onschuldige werk blijkt een sinister wereldbeeld schuil te gaan.

Marcel van Eeden maakt groot formaat houtskooltekeningen naar foto’s. Hij noemt zijn tekeningen ook wel met de hand gemaakte foto’s. Daarnaast maakt hij sinds enige tijd ook gomdrukken, een manier van afdrukken van foto’s die zeer zachte beelden oplevert die enigszins verwant lijken met de houtskooltekeningen.

Springvossen is ook te beluisteren onder AmsterdamFM op de diverse podcast platforms — te vinden via Linktree — & op Salto Amsterdam.

Afbeelding: Marcel van Eeden, een houtskooltekening uit zijn ‘1898’ serie.


<<  vorige aflevering: Leonard Retel Helmrich

<<  programma-overzicht augustus

>> volgende aflevering: Han Schuil

>>  programma-overzicht september

<>  alle afleveringen


EINDREDACTIE: ROBERT VAN ALTENA 

CONTACT: SPRINGVOSSEN[at]GMAIL.COM

INSTAGRAM / FACEBOOK


MUZIEK

Opening: Anton Webern, ‘Variationen’, Op.27, II. Sehr schnell (1936) door Michuko Uchida – piano . Album: Schoenberg – Berg – Webern. Michuko Uchida en het Cleveland Orchestra o.l.v. Pierre Boulez (2000, Philips)

Slot: Thelonious Monk, ‘Raise Four’ met Thelonious Monk – piano, Charlie Rouse – tenor saxophone, Larry Gales – bass, Ben Riley – drums. Album: Thelonious Monk, ‘Underground’ (1968, Columbia Records)


More Berichten for Show: Springvossen

Comments are closed.