Springvossen 31 oktober | Fleur van Dodewaard

Gast: Fleur van Dodewaard, beeldend kunstenaar

In deze aflevering gaat Robert van Altena in gesprek met Fleur van Dodewaard over haar tentoonstelling ‘Today too I experienced something I hope to understand in a few days‘ bij galerie Dudok – De Groot (te zien t/m 18 November).

“Sowieso is die kunst een heel interessante manier vind ik om…ja zeg maar het mysterie dat het leven is te onderzoeken of je ertoe te verhouden eigenlijk op heel veel verschillende manieren. Dat is dan heel direct tot het materiaal voor je op je tafel of in je studio maar dat heeft dan altijd ook een grotere connotatie. Dat zegt ook iets over wat ik op dat moment voor mezelf aan het uitzoeken ben in die wereld.” FvD

Fleur van Dodewaard publiceerde enige tijd terug ook haar nieuwe boek The Fold (Free Pony Press, 2022), 312 pagina’s. Het boek is gemaakt naar een concept van Fleur van Dodewaard & Our Polite Society, het is ontworpen door Our Polite Society:

Het boek is een catalogus, maar het is ook een kunstenaarsboek. Van Dodewaard kijkt in veel van haar werk o.a. naar beeldende principes, en naar de materialen waar ze mee werkt. Dat doet zij hier ook, samen met Our Polite Society. Onze relaties met die principes en het materiaal is vaak zo gewoon dat we het niet meer opmerken, het wordt onzichtbaar.

Het boek is zo gemaakt dat wanneer je het hanteert, en leest je in een positie wordt gebracht die lijkt op die van de kunstenaar zelf.

Fleur van Dodewaard beweegt zich in haar werk in een paradox. De kunstenaar probeert de dingen te zien alsof zij deze voor het eerst opmerkt, maar dit kan zij alleen doen door heel goed te weten waar ze mee te maken heeft. Het boek nu is zo gemaakt dat wanneer je het hanteert, en leest je in een positie wordt gebracht die lijkt op die van de kunstenaar zelf. Het boek vraag er om van verschillende kanten bekeken te worden. Het is georganiseerd, maar het organiserende principe wordt niet direct duidelijk, het levert enige verwarring op en wellicht enige irritatie. Dan bent je als lezer, kijker op de goede weg. Het is de drempel naar het zoeken te begrijpen waarom het boek in elkaar steekt zoals in elkaar steekt. En denkend over die vraag terwijl je bladert door het boek kom je als toeschouwer dichter bij de kunstenaar.

Springvossen is ook te beluisteren onder AmsterdamFM op de diverse podcast platforms — te vinden via Linktree — & op Salto Amsterdam.

Foto: Fleur van Dodewaard, enkele werken uit de tentoonstelling ‘Today too I experienced something I hop to understand in a few days’ (porselein met pigment ofwel linnen met olieverf).


<<  vorige aflevering: Lynne Leegte

<<  programma-overzicht oktober

>> volgende aflevering: Annabelle Binnerts

>>  programma-overzicht november

<>  alle afleveringen


EINDREDACTIE: ROBERT VAN ALTENA 

CONTACT: SPRINGVOSSEN[at]GMAIL.COM

INSTAGRAM / FACEBOOK


MUZIEK

Opening: Anton Webern, ‘Variationen’, Op.27, II. Sehr schnell (1936) door Michuko Uchida – piano . Album: Schoenberg – Berg – Webern. Michuko Uchida en het Cleveland Orchestra o.l.v. Pierre Boulez (2000, Philips)

Slot: Thelonious Monk, ‘Raise Four’ met Thelonious Monk – piano, Charlie Rouse – tenor saxophone, Larry Gales – bass, Ben Riley – drums. Album: Thelonious Monk, ‘Underground’ (1968, Columbia Records)


More Berichten for Show: Springvossen

Comments are closed.