Springvossen 5 maart Johannes van Dam over de Gastronomische Bibliotheek

gasten:

  • Johannes van Dam, culinair journalist
  • Garrelt Verhoeven, hoofdconservator Bijzondere Collecties Universiteit van Amsterdam

Over De Gastronomische Bibliotheek van Joop Witteveen, Bart Cuperus en Johannes van Dam.

Uitzending gemist?

Een recept nodig voor dodo of  klipvis? Of meer weten over wat er gebeurde in een VOC scheepscombuis, een chirurgijnscabinet, de keuken van Escoffier of Kranenborg? De Gastronomische Bibliotheek is een uitstekende spiegel van mens en maatschappij.
De voeding die een bemanning te verwerken kreeg op bijvoorbeeld de VOC schepen valt het beste te kenmerken als eten om te overleven. Het vuile water moest met de tanden worden gezeefd

Medecyn boeck (1593) titelblad

om althans niet het grote ongedierte dat in de vaten leefde binnen te krijgen. De relatie eten en elementaire gezondheid verklaart ook waarom Carolus Battus een 16e eeuws geneesheer aan een door hem vertaald medisch naslagwerk het Medecyn boec (1593),  een hoofdstuk met recepten kon toevoegen; Eenen seer schoonen ende excellenten Coc-boeck. 

De kunst van het koken het eten en het genezen. Gastronomie was en is ook een zaak van status. De keuze van voedsel, bereiding, de manier waarop werd en wordt gegeten, het kan een uitgelezen manier zijn om  maatschappellijke aspiraties mee te benadrukken en voor de rijksten een welkom instrument om uitdrukking te geven aan de ongebondenheid van hun macht.

Culiniar historicus Joop Witteveen en Bart Cuperus, samenstellers van de Bibliotheca Gastronomica -de grote bibliografie over eten en drinken in Nederland en België 1474-1960-  en Johannes van Dam brachten hun boekenverzamelingen onder in de Stichting Gastronomische Bibliotheek. Deze unieke collectie wordt in de toekomst in zijn geheel in bruikleen gegeven aan Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

 

redactie en presentatie robert van altena
________________________________________________________________
Een volledig overzicht van de komende uitzendingen van Springvossen

Contact:

  • Springvossen op Facebook
  • springvossen@gmail.com

Leave a Reply