Springvossen 5 november gast: beeldend kunstenaar Marijn van Kreij

 

 

 

Robert van Altena in gesprek met beeldend kunstenaar Marijn van Kreij.

Marijn van Kreij werd onlangs gekozen tot een van de winnaars van de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2013.

 

U kunt de uitzending hier terugluisteren

De afbeelding boven toont een van de twee schilderijen die Van Kreij heeft ingezonden voor de prijs.  Untitled (Bonnard, Balcony at Vernonnet, The Flowering Apple Tree, ca. 1920-1933). Gouache en potlood op papier, 195 x 153 cm. De kunstenaar heeft een stukje van een schilderij van Bonnard keer op keer nageschilderd waardoor een patroon ontstaat.

Waarom zoveel aandacht voor dat fragment van dat schilderij van die schilder? Is het een poging dichtbij de Franse schilder te komen door het traject van diens kwaststreken te volgen, keer op keer met als gevolg een schilderij als staalkaart van het onvermijdelijke falen. Of is het een exercitie om de blik, de aandacht te intensiveren en heeft Bonnard de bescheiden rol van leverancier van een motief?

Van Kreij noemde eens openheid en generositeit als behorend tot de mooiste eigenschappen van kunst. Een gesprek met de kunstenaar over zijn werk, het maakproces, de rol van de herhaling, de handeling en nog zo wat meer.

 

De jury van de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst over Marijn van Kreij: “Vanuit snel uitgevoerde, kleine schetsen in gouache, in dit geval gebaseerd op een detail uit The Wild Garden van Bonnard en Manets Un Bar aux Folies-Bergère, kiest Van Kreij een beeld dat daarna meerdere keren, al schilderend, wordt herhaald. (…) Uit de twee werken spreekt een concentratie en de liefde voor de schilderkunst, wat door de jury zeer wordt gewaardeerd.”

 

* Marijn van Kreij in gesprek met Nickel van Duyvenboden in de tentoonstellingscatalogus Marijn van Kreij, How to look out  (De Hallen, Haarlem 2011)

Redactie en presentatie Robert van Altena

Techniek Oscar van Oorschot

______________________________

Contact en informatie:

S P R I N G V O S S E N wordt iedere dinsdag van 16.00-17.00u live uitgezonden vanuit de studio op de 4e verdieping van de OBA | Openbare Bibliotheek van Amsterdam. De uitzendingen zijn vrij toegankelijk voor publiek.

Leave a Reply