Springvossen

Springvossen 16 januari | Ronald Ophuis

Gast: Ronald Ophuis, schilder

Deze week gaat Robert van Altena in gesprek met Ronald Ophuis over zijn tentoonstelling Antidote te zien bij Upstream Gallery tot en met 24 februari. Op uitnodiging van Ronald Ophuis toont Joseph Palframan onder de titel Don’t forget the bagage handler recente schilderijen in een kabinet naast de centrale tentoonstellingsruimtes van de galerie.

Ronald Ophuis kreeg van iemand werkzaam bij de VN de vraag gesteld: “Ken jij een schilderij dat de vrede verbeeldt?”

RO: “En toen dacht ik: “Ja natuurlijk ken ik dat”, in een soort vanzelfsprekende reactie. En toen ik erover ging nadenken kon ik eigenlijk geen werk bedenken.

“Er zijn er natuurlijk wel in de vorm van een allegorie, dat je een naakte vrouw ziet, Minerva bijvoorbeeld, die strijdt tegen Mars. Er zijn schilderijen gemaakt als ‘De vrede van Breda’ door Velázquez, ‘De Vrede van Münster’ door Gerard ter Borgh, maar dan zie je de handeling; het contract, de overeenkomst of de vrede wordt getekend maar werkelijk de vrede verbeeld? Ik moest denken aan Adam en Eva bijvoorbeeld in het paradijs maar dan zie je ook al de slang en de appel, dus het dreigement, de dreiging is dan nooit verdwenen. En ik heb het ook gevraagd aan best wel een boel van mijn collega’s maar niemand kon iets bedenken.

Enige tijd later werd de algemene vraag een specifieke: of hij niet een schilderij zou willen maken dat de vrede verbeeldt? Ronald Ophuis’ eerste antwoord op die vraag is zijn schilderij ‘Karim’.

Ronald Ophuis was al eens te gast bij Springvossen in de uitzending van 7 september 2020.

Springvossen is ook te beluisteren onder AmsterdamFM op de diverse podcast platforms — te vinden via Linktree — & op Salto Amsterdam.

Afbeelding: Ronald Ophuis, Karim (2023), 340 x 525 cm, olieverf op doek (foto: Gert Jan van Rooij) Courtesy Upstream Gallery


volgende aflevering: Thomas Manneke

  programma-overzicht december

>> volgende aflevering: Evi Vingerling

>>  programma-overzicht januari

  alle afleveringen


EINDREDACTIE: ROBERT VAN ALTENA 

CONTACT: SPRINGVOSSEN[at]GMAIL.COM

INSTAGRAM / FACEBOOK


MUZIEK

Opening: Anton Webern, ‘Variationen’, Op.27, II. Sehr schnell (1936) door Michuko Uchida – piano . Album: Schoenberg – Berg – Webern. Michuko Uchida en het Cleveland Orchestra o.l.v. Pierre Boulez (2000, Philips)

Slot: Thelonious Monk, ‘Raise Four’ met Thelonious Monk – piano, Charlie Rouse – tenor saxophone, Larry Gales – bass, Ben Riley – drums. Album: Thelonious Monk, ‘Underground’ (1968, Columbia Records)

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?