Springvossen

Springvossen 23 januari | Evi vingerling

Gast: Evi Vingerling, schilder

In deze aflevering gaat Robert van Altena in gesprek met Evi Vingerling over haar tentoonstelling Me as a mountain, t/m 3 februari te zien bij Tegenboschvanvreden.

Evi Vingerling is gewend om voorstellingen uit het hoofd te schilderen. Dat wil zeggen, wanneer zij aan een schilderij begint te werken is er nog geen voorstelling, ook niet voor de schilder zelf. Maar Evi Vingerling heeft wel een object, een verschijnsel of ervaring of een samenstel van dergelijke realiteiten in gedachten waar zij uitdrukking aan wil geven. Voor een aantal werken in haar tentoonstelling Me as a mountain is Vingerling ook direct naar de werkelijkheid gaan schilderen.

Die concrete werkelijkheid is bijvoorbeeld een bakje met daarin een plag die zij uit haar tuin heeft geschept. Evi Vingerling deed dit omdat zij zocht naar een manier om de specifieke relatie tussen twee personen die zij kent uitdrukking te geven. Door de aarde, bladeren en twijgjes te schilderen, zo gaf haar intuïtie haar in, zou dit immateriële motief, deze emotie lichaam kunnen krijgen. Maar dit schilderen naar de werkelijkheid riep bij haar ook weer een andere emotie op:

EV: “Wat ik heel opvallend vond is dat het heel erg overeenkomt met het gevoel van liefde, vind ik, van een soort geven om een ander. Dat die aandacht die ik eraan besteed zo sterk is dat ik verdwijn. Dat was een hele mooie gewaarwording.”

Enkele van de besproken werken:

Springvossen is ook te beluisteren onder AmsterdamFM op de diverse podcast platforms — te vinden via Linktree — & op Salto Amsterdam.

Foto (installatie): Evi Vingerling, Me as a mountain bij Tegenboschvanvreden (foto: LNDW Studio). Courtesy: Evi Vingerling & Tegenboschvanvreden


volgende aflevering: Ronald Ophuis

  programma-overzicht december

>> volgende aflevering: Marc Nagtzaam

>>  programma-overzicht januari

  alle afleveringen


EINDREDACTIE: ROBERT VAN ALTENA 

CONTACT: SPRINGVOSSEN[at]GMAIL.COM

INSTAGRAM / FACEBOOK


MUZIEK

Opening: Anton Webern, ‘Variationen’, Op.27, II. Sehr schnell (1936) door Michuko Uchida – piano . Album: Schoenberg – Berg – Webern. Michuko Uchida en het Cleveland Orchestra o.l.v. Pierre Boulez (2000, Philips)

Slot: Thelonious Monk, ‘Raise Four’ met Thelonious Monk – piano, Charlie Rouse – tenor saxophone, Larry Gales – bass, Ben Riley – drums. Album: Thelonious Monk, ‘Underground’ (1968, Columbia Records)

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?