Springvossen 4 juli | Joris Molenaar over Brinkman & Van der Vlugt architecten

Gast: Joris Molenaar, architect en auteur van Brinkman en Van der Vlugt architecten (nai010)

In juli een selectie uit het archief van Springvossen van gesprekken over architectuur. 

Robert van Altena gaat in deze uitzending in gesprek met Joris Molenaar over architecten Johannes Brinkman & Leendert van der Vlugt. Bureau Brinkman & Van der Vlugt heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de realisering van een nieuwe architectuur in de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw. Ze zijn o.a. bekend van de villa’s tegenover museum Boijmans – Van Beuningen, stadion De Kuip, de telefooncel die tot in de jaren ’80 in de Nederlandse straten stond en natuurlijk het complex van de Van Nelle-fabrieken dat is opgenomen op de voorlopige Werelderfgoedlijst van UNESCO.


Vanuit ons perspectief hebben deze creaties van het ‘nieuwe bouwen’ een zekere vanzelfsprekendheid. Maar wanneer je kijkt naar foto’s uit die tijd lijkt er sprake van een anachronisme; alsof deze heren met hoeden, tweeds en schildpadbrillen waar wij nog iets van de 19e eeuw aan aflezen met succes met hun wandelstokken haken naar een heldere, franjeloze architectuur uit een verre toekomst.

En dan te bedenken dat de samenwerking van de architecten Jan Brinkman (1902-1949) en Leen van der Vlugt (1894-1936) een verstandshuwelijk was. Zij worden samengebracht door Kees van der Leeuw (1890-1973) een industrieel op zoek naar een gelijkgestemde architect voor de realisering van zijn ambities en idealen..

Joris Molenaar doet  al mee dan dertig jaar onderzoek naar het werk van Brinkman & Van der Vlugt. Als architect verzorgde hij de restauratie van diverse werken van Brinkman & Van der Vlugt zoals bijv. Huis De Bruyn, Huis Sonneveld en de Van Nellefabriek.

Dit gesprek met Joris Molenaar werd voor het eerst uitgezonden op 26 februari 2012.

.

Springvossen is te beluisteren onder AmsterdamFM via de diverse podcast platforms & op Salto Amsterdam.

Foto’s: Omslagen van de Nederlandse en Engelse editie van het boek ‘Brinkman & Van der Vlugt Architecten’


.

<<  vorige aflevering: Marien Schouten

<<  programma-overzicht juni

>>  volgende aflevering: Frans Sturkenboom

>>  programma-overzicht juli

<>  alle afleveringen


.

EINDREDACTIE: ROBERT VAN ALTENA 

CONTACT: SPRINGVOSSEN@GMAIL.COM

INSTAGRAM / FACEBOOK


.
MUZIEK

Opening: Leoš Janáček, ŘÍKADLA / Kinderrijmpjes, Úvod / Intro. Thomas Walker, tenor; Philip Mayers, piano; Radio Blazers Ensemble; Cappella Amsterdam o.l.v. Daniel Reuss (2012, Harmonia mundi)

Slot: Thelonious Monk, ‘Raise Four’ met Thelonious Monk – piano, Charlie Rouse – tenor saxophone, Larry Gales – bass, Ben Riley – drums. Album: Thelonious Monk, ‘Underground’ (1968, Columbia Records).


More Berichten for Show: Springvossen

Comments are closed.