Springvossen 9 april —Van Steenhouwer tot Architect—gast: Merlijn Hurx

Gast: Merlijn Hurx, architectuurhistoricus

Merlijn Hurx schreef Architect en aannemer. De opkomst van de bouwmarkt in de Nederlanden 1350-1530 (uitgeverij Vantilt, 2013)

 

U kunt de uitzending hier terugluisteren

Evert Spoorwater, Godevaert de Bosschere, Antonis I Keldermans, Rombout II Keldermans, de kans is groot dat u nog nooit van hen hebt gehoord. Toch bent u waarschijnlijk wel bekend met hun werk. Zij zijn de ontwerpers en/of bouwmeesters van vele kerken stadhuizen en andere monumentale bouwwerken in de Nederlanden.

Evert Spoorwater was o.a. verantwoordelijk voor het ontwerp en de bouw van de Sint-Bavo in Haarlem, Antonis I Keldermans was bouwmeester van de Dom van Utrecht. De totstandkoming van deze grote bouwwerken kon enkele generaties beslaan, de Sint-Bavo werd bijvoorbeeld tussen 1370 en 1520 gebouwd. Spoorwater stierf in 1474. Kenmerkend voor deze bouwmeesters is dat zij niet exclusief verbonden zijn aan één bouwloods. Antonis I Keldermans ontwerpt en bouwt de Markiezenhof te Bergen op Zoom maar werkt o.a. ook aan de Grote kerk in Veerle en Alkmaar en de Oude kerk in Dordrecht,

Deze bouwwerken zijn het werk van vele handen. Toch onderscheiden deze heren zich met hun werkzaamheden. Zij behoorden tot de eerste zelfstandige ontwerpers/architecten in de Nederlanden.

Merlijn Hurx richt zich in zijn boek niet alleen op het werk van enkele individuen, hij laat ook zien hoe de bouw werd georganiseerd op bovenregionaal niveau, waardoor het ontstaan van een specialistisch netwerk zichtbaar wordt dat nieuwe mogelijkheden bood voor opdrachtgever en ontwerper die doorwerken tot in onze huidige bouw- en ontwerppraktijk.

 

Merlijn Hurx is werkzaam als universitair docent middeleeuwse architectuurgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht. In 2010 promoveerde hij aan de Faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Delft op zijn onderzoek naar het ontstaan van het architectenvak in de Lage Landen.

 

Redactie en presentatie Robert van Altena

Overzicht van de komende uitzendingen van Springvossen

S P R I N G V O S S E N wordt iedere dinsdag van 16.00-17.00u live uitgezonden vanuit de studio op de 4e verdieping van de OBA | Openbare Bibliotheek van Amsterdam.

De uitzendingen zijn te beluisteren via livestream: www.amsterdafm.nl | kabel 103.3 | FM 106.8

 

Contact en informatie:

  • www.amsterdamfm.nl/springvossen
  • Springvossen op Facebook
  • springvossen@gmail.com

Leave a Reply