Springvossen dinsdag 4 maart 16.00 — De architect en de maecenas

Brinkman-Van-der-Vlugt

Gast: Joris Molenaar, architect en auteur van Brinkman en Van der Vlugt architecten.

De uitzending kun u hier terugluisteren.

Bureau Brinkman & Van der Vlugt heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de realisering van een nieuwe architectuur in de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw. Ze zijn o.a. bekend van de villa’s tegenover musuem Boijmans – Van Beuningen te Rotterdam, stadion De Kuip, de telefooncel die tot in de jaren ’80 in de Nederlandse straten stond en natuurlijk het complex van de Van Nelle-fabrieken dat zelfs is opgenomen op de voorlopige Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Vanuit ons perspectief hebben deze creaties van ‘het Nieuwe Bouwen’ een zekere vanzelfsprekendheid. Maar wanneer je kijkt naar foto’s uit die tijd lijkt er sprake van een anachronisme; alsof deze heren met hoeden, tweeds en schildpadbrillen waar wij nog iets van de 19e eeuw aan aflezen met succes met hun wandelstokken haken naar een heldere, franjeloze architectuur uit een verre toekomst.

En dan te bedenken dat de samenwerking van de architecten Jan Brinkman (1902-1949) en Leen van der Vlugt (1894-1936) een verstandshuwelijk was. Zij worden samengebracht door Kees van der Leeuw (1890-1973) een industrieel op zoek naar een gelijkgestemde architect voor de realisering van zijn ambities.
Joris Molenaar doet al zo’n dertig jaar onderzoek naar het werk van Brinkman & Van der Vlugt. Als architect verzorgde hij de restauratie van diverse werken van Brinkman & Van der Vlugt zoals bijv. Huis De Bruyn, Huis Sonneveld en de Van Nellefabriek.

Foto boven: v.l.n.r.Kees van der Leeuw, Mathijs de Bruyn, Albert Sonneveld en Canters op de spuitbus voor Van Nelle, sept. 1925

Dit gesprek werd eerder uitgezonden op 26 februari 2013

Redactie en presentatie: Robert van Altena

Contact:
◦ Springvossen op Facebook
◦ springvossen@gmail.com

Comments are closed.