Springvossen 11 december —Over Jan van Eyck

Gast: Friso Lammertse, conservator oude kunst Museum Boijmans Van Beuningen.

De uitzending kunt u hier terugluisteren

Annuniciatie (ca.1430-1435), eikenhout na 1864 overgebracht op doek, 92,7x36,7cm, Washington DC, National Gallery of Art, Andrew W.Mellon Collectoin

Over de schilder Jan van Eyck is weinig bekend. Hij zou ergens tussen 1390-1400 geboren zijn in Maaseik in 1441 sterft hij te Brugge. In 1432 verschijnt de schilder Jan van Eyck met een meesterwerk: Het Lam Gods. Het is nog altijd te zien in de Sint-Baafskathedraal te Gent. Met een portret uit datzelfde jaar is dat voor ons het eerste fysieke bewijs van zijn talent. Negen jaar later overlijdt hij. Ter vergelijking: Picasso (1881-1973) beoordelen we naar een kunstproductie van zo’n zeventig jaar. Hoe weinig er ook over hem bekend is en hoe weinig werk er van hem is overgeleverd, de tekeningen en schilderijen spreken voor zich. De bijdrage van Jan van Eyck aan de kunstgeschiedenis wordt wel een revolutie genoemd. Er is een schilderkunst voor Van Eyck en er is een schilderkunst na Van Eyck.
Friso Lammertse en enkele collega’s proberen met de tentoonstelling De weg naar Van Eyck te laten zien dat Van Eyck’s kunst niet uit het niets kwam. Een zeer grote opgave omdat maar een miniem deel -er wordt gesproken in promillen- van de werken uit die tijd zijn overgeleverd.

De tentoonstelling De Weg naar Van Eyck is tot 10 februari 2012 te zien in Museum Boijmans Van Beuningen

presentatie: Robert van Altena

contact:
springvossen@gmail.com
Springvossen op Facebook

Leave a Reply