Springvossen 17 december Kokoschka, Charlotte Dumas en Lucebert & Jazz

Springvossenlogo

 

 

 

87_Oskar_Kokoschka catalogus omslag

Het eerste uur kunt u hier terugluisteren

  • 15.00    Beatrice von Bormann, gastconservator over Oskar Kokoschka. Mensen en beesten, de tentoonstelling die zij samenstelde voor museum Boymans Van Beuningen. Wenen aan het begin van de 20e eeuw. Freud heeft net Die Traumdeutung gepubliceerd, Gustav Klimt bevindt zich op het hoogtepunt van zijn roem, Gustav Mahler schrijft aan zijn laatste symfonieën. In deze omgeving probeert de jonge Oskar Kokoschka (1886-1980) zijn eigen weg te vinden. Hij treft geestverwanten in de kunstenaars van Die Brücke en Der Blaue Reiter, exposeert met hen zonder zich bij hen aan te sluiten. In zijn portretten probeert Kokoschka de psyche van zijn modellen bloot te leggen.

 

 

  •  15.30    Charlotte Dumas presenteerde onlangs haar nieuwe project The widest prairiesDumas fotografeerde wilde Wagon Wheel road -The widest prairiespaarden in Nevada. Lees ‘wilde paarden’ en je gedachten vullen zich met de doffe percussie van duizenden hoeven, dieren met een tomeloze energie. 1 pk, één paardenkracht het zegt ons nog weinig. Maar wie ooit in de buurt is geweest van een paard dat even losgaat raakt onvermijdelijk vervult van ontzag voor de synthese van samengebalde energie  en verfijnde coördinatie. Dumas toont ons ander dier. Eerder fotografeerde en filmde zij al de paarden van Arlington national cemetary liggend in een stal  tussen waken en slapen –Anima-. Voor de The widest prairies fotografeerde en filmde Dumas, geduldig observerend de wilde paarden op de grens van natuur en cultuur.

foto rechts: Wagon Wheel Road uit de serie The Widest Prairies, Charlotte Dumas 2013

 

 


Lucebert + Jazz  cd's Huis Clos 48

Het tweede uur kunt u hier terugluisteren

  • 16.00   Schrijver Ben van Melick en ontwerper Piet Gerards over Ik ben een gemankeerde saxofonist. Lucebert & Jazz, Ben IJpma en Ben van Melick, (uitgeverij Huis Clos). Het door Piet Gerards ontworpen boek bevat twee cd’s. Een met historische opnames van Lucebert en het Mischa Mengelberg / Pim Noordijk-kwartet: Jazz & Poetry ’65.  De andere cd  bevat het album Lucebert van het nieuwe ensemble Flex Bent Braam. Jazzpianist en componist Michiel Braam maakte nieuwe arrangementen voor acht ‘standards’ en componeerde evenveel nieuwe stukken geïnspireerd door de ‘Japanse epigrammen’ die Lucebert in de jaren ’50 schreef.

 

 

De volgende uitzending van Springvossen is op dinsdag 7 januari 16.00-17.00

 

 

Redactie en presentatie Robert van Altena

Techniek Oscar van Oorschot

__________________________________

Contact en informatie:

 

S P R I N G V O S S E N wordt iedere dinsdag van 15.00-17.00u live uitgezonden vanuit de studio op de 4e verdieping van de OBA | Openbare Bibliotheek van Amsterdam. De uitzendingen zijn vrij toegankelijk voor publiek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply