Springvossen overzicht december 2013

Springvossenlogo

Springvossen wordt iedere dinsdag live uitgezonden vanuit de studio op de 4e verdieping van de OBA | Openbare Bibliotheek van Amsterdam. De uitzendingen zijn vrij toegankelijk voor publiek.

 

 

TurntableConcert_01

S P R I N G V O S S E N 114 — 10 december

Eerste uur

  • 15.00    Componisten  Erik de Clercq, Thomas Myrmel en Bart de Vrees van componistencollectief Monoták over het Vinyl-concert op vrijdag 13 december in OCCI. Composities voor (tien) draaitafels en een akoestisch ensemble.  Met werk van Ivo Bol, Dirk  Bruinsma, Glazier, Tom Myrmel, Anat Spiegel, Henry Vega, Bart de Vrees en Erik de Clercq i.s.m 7090
  • 15.30    Isabelle Vigier en Silvia Borzelli  over Things that a mutant needs to know. More short and amazing stories.   Achttien mutant cover 2componisten schreven vijfenvijftige nieuwe stukken in reactie op evenzoveel verhalen. Reinaldo Laddaga is de samensteller van deze bloemlezing van korte verhalen, een imaginair vervolg op Short and amazing stories / Cuentos breves y extraordinarios een soortgelijke bloemlezing uit 1956 van Jorge Luis Borges en Adolfo Bioy Casares. De bundel bevat teksten van o.a.  Cicero, Daniël Defoe, Sir Arthur Conan Doyle, Herman Melville. Sylvia Borzelli is een van de componisten waarvan werk te horen is op de bijgeleverde cd’s . Isabelle Figier een van de oprichters van het label Unsounds ontwierp het boek en de illustraties.

 

 

 

S P R I N G V O S S E N 115 — 10 decemberCover mislukkingskunstenaar-biografie-wf-hermans

Tweede uur

  • 16.00   Een gesprek met Willem Otterspeer over het onlangs verschenen eerste deel van zijn Hermans-biografie: De Mislukkingskunstenaar (Uitgeverij De Bezige Bij) die de periode 1921-1952 beslaat. Willem Otterspeer is hoogleraar  Universiteitsgeschiedenis, Universiteit Leiden.

 

 

 

 

87_Oskar_Kokoschka catalogus omslag

S P R I N G V O S S E N 116 — 17 december

Eerste uur

  • 15.00    Beatrice von Bormann, gastconservator over Oskar Kokoschka. Mensen en beesten, de tentoonstelling die zij samenstelde voor museum Boymans Van Beuningen. De Oostenrijkse schilder Oskar Kokoschka (1886-1980)  probeerde de psyche van zijn modellen te schilderen. Dit leverde niet de meest flatterende beelden op. Veel van zijn opdrachtgevers werden liever niet geconfronteerd  met de door Kokoschka geschilderde versie van hun innerlijk. 

 

13_03-Dumas_Prairies-coverlowres1

  •  15.30    Charlotte Dumas presenteerde onlangs haar nieuwe boek The widest prairies. Dumas fotografeerde eerder wilde honden in Palermo –Heart shaped hole– en de paarden van Arlington national cemetary -Anima- Voor de The widest prairies ging zij op zoek naar de wilde paarden in Nevada.

 

 

 

 

S P R I N G V O S S E N 117 — 17 decemberLucebert + Jazz  cd's Huis Clos 48

Tweede uur

  • 16.00   Schrijver Ben van Melick en ontwerper Piet Gerards over Ik ben een gemankeerde saxofonist. Lucebert & Jazz, Ben IJpma en Ben van Melick, (uitgeverij Huis Clos). Het door Piet Gerards ontworpen boek bevat twee cd’s. Een met historische opnames van Lucebert en het Mischa Mengelberg / Pim Noordijk-kwartet: Jazz & Poetry ’65.  De andere cd  bevat het album Lucebert van het nieuwe ensemble Flex Bent Braam. Jazzpianist en componist Michiel Braam maakte nieuwe arrangementen voor acht ‘standards’ en componeerde evenveel nieuwe stukken geïnspireerd door de ‘Japanse epigrammen’ die Lucebert in de jaren ’50 schreef.

 

 

 

Redactie en presentatie Robert van Altena

__________________________________

Contact en informatie:

 

S P R I N G V O S S E N wordt iedere dinsdag van 15.00-17.00u live uitgezonden vanuit de studio op de 4e verdieping van de OBA | Openbare Bibliotheek van Amsterdam. De uitzendingen zijn vrij toegankelijk voor publiek.

Leave a Reply