Springvossen overzicht november 2013

Springvossenlogo

Springvossen wordt iedere dinsdag live uitgezonden vanuit de studio op de 4e verdieping van de OBA | Openbare Bibliotheek van Amsterdam. De uitzendingen zijn vrij toegankelijk voor publiek.

 

 

Marijn van Kreij - Untitled (Bonnard Balcony at Vernonnet, Apple Tree) -l-r

S P R I N G V O S S E N  107 — 5 november 

 • 16.00-17.00 Gast: Marijn van Kreij, beeldend kunstenaar

Van Kreij is een van de winnaars van de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2013

 

 

Afbeelding: Untitled (Bonnard, Balcony at Vernonnet, The Flowering Apple Tree, ca. 1920-1933), 2013,  Marijn van Kreij. Gouache en potlood op papier, 195 x 153 cm.

 

 

 

ROMA212_COVER_small

S P R I N G V O S S E N 108 — 12 november 

 • 15.00-15.30 Gast: Katja Mater, beeldend kunstenaar

Over haar boek Multiple Densities (Roma Publications) en haar solotentoonstelling What we see and what we know  in Marres.

 

 •  15.30-16.00 Gast: Frederike Huygen, kunst- en designhistoricaschrofer jurriaan cover nl editie

Over haar proefschrift: Jurriaan Schrofer Grafisch ontwerper, fotoboekenpionier, art director, docent kunstbestuurder en omgevingskunstenaar (uitg. Valiz)

Naar aanleiding van het verschijnen van het boek van Frederike Huygen is er in het Stedelijk Museum een tentoonstelling met het werk van  Jurriaan Schrofer : Type / Dynamics

 

 

 

 

 

 

De anatomische les van dr. Nicolaas Tulp Rembrandt

S P R I N G V O S S E N 109 — 12 november 

 • 16.00-17.00 Gast: Doede Hardeman, conservator Gemeentemuseum Den Haag

Over de tenoonstelling De anatomische les. Van Rembrandt tot Damien Hirst.

 

Afbeelding: De anatomische les van dr. Nicolaes Tulp,  1632, Rembrandt van Rijn, olieverf op doek, 216,5-169,5, collectie Museum Mauritshuis Den Haag

 

 

 

 

Poster NE ME QUITTE PAS copy

S P R I N G V O S S E N 110 — 19 november 15.00-16.00 

Ne me quitte pas en De Ietsnut  zijn te zien op het  IDFA 2013. Enkele dagen voor aanvang van het festival werken de makers nog aan de afronding van hun films.

 • Sabine Lubbe Bakker en Niels van Koevorden over hun documentaire Ne me quitte pas

De makers volgen gedurende enkele seizoenen Bob en Marcel een Vlaming en een Waal die elkaar overeind houden in een leven zonder houvast in het achterland van Wallonië.

 • Martijn Blekendaal over zijn documentaire De Ietsnut / Through the looking glass
still dE iETSNUT_Marijn Brussel bij beeld Antony Gormley_kleurcorrectie

Still uit de Ietsnut; Marijn Brussel bij beeld van Antony Gormley

Blekendaal volgt Marijn Brusse, een twaalfjarige die weet wat hij wil, kunst maken.

Kan dit het beste zo lang mogelijk spel blijven of is vanaf jonge leeftijd professionele begeleiding nodig zoals gebruikelijk in de klassieke muziek?

Karel Appel behoorde tot de kunstenaars die in de jaren ’40 en ’50 een kinderlijke onbevangenheid probeerden te herwinnen. Een kunstenaar zou je vanuit dat perspectief kunnen stellen moet kind blijven om onbelemmerd door conventies werk te kunnen maken. Hoe werkt dit andersom? Marijn is ondanks zijn twaaf jaar toegelaten op de vooropleiding van de Koninklijke Akademie van Beeldende Kunsten in Den Haag.

 

controllar again again cover

 • Electronics in Concert: New works by Thomas Myrmel and Controllar. Zaterdag 23 november laat componist Thomas Myrmel  nieuwe werk horen en presenteert hij met zijn band, het experimentele rocktrio Controllar het nieuwe album Only Strangers are Normal.
  Controllar wordt gevormd door Anet Spiegel; zang, Gur Spiegel; percussie,  Thomas Myrmel; electronica

Vanaf 7 januari 2013 is Splendor het nieuwe podium en muzieklaboratorium iedere eerste dinsdag van de maand een uur lang te horen bij radio AmsterdamFM. In november en december besteed Springvossen alvast aandacht aan dit nieuwe iniatief.

 

 

 

S P R I N G V O S S E N 111 — 19 november 16.00-17.00

 •  Gast: Nora Mulder, pianist7090 finnissy cd

Over componist Michael Finnissy

7090 (Nora Mulder’piano, Koen Kaptijn; trombone, Bas Wiegers; viool) bracht dit jaar  een cd (+dvd) uit met composities van Michael Finnissy.

Pianist en cymbalom speler Nora Mulder voert hedendaagse gecomponeerde en geïmproviseerde muziek uit. Zij is een van de drie vaste leden van 7090 en is nauwe betrokken bij het nieuwe initiatief Splendor.

 

S P R I N G V O S S E N 112 — 26 novemberstill uit Brilliant Punitive Raid

 • 15.00-16.00 IDFA

Juul Hondius over zijn film Brilliant Punitive Raids

Fotograaf Juul hondius onderzoekt in zijn werk onze manier van kijken. Zijn foto’s doen denken aan fotojournalistiek. Hondius regisseert zijn beelden echter zorgvuldig. Met Brilliant Punitive Raids voert Hondius deze werkwijze verder.  De film is een reconstructie van een onzichtbare gebeurtenis uit het Israëlisch-Palestijns: de aanslag op PLO-leider Khalil-al-Wazir.

 

Nirit Peled over haar film Superjoden.  poster Superjews

Documentairemaakster Peled onderzoekt de achtergrond van het gebruik van de naam ‘Superjoden’ en de Davidsster door de Ajax F-side.Het is onvermijdelijk dat de filmmaakster daarbij ook geconfronteerd wordt met haar eigen identiteit. Peled is geboren in Israel en woont sinds twintig jaar in Amsterdam. Ze richt de camera ook op zichzelf. En dat is waar  het interessant wordt. Posities en betekenissen verschuiven in het verrassende en gelaagde Superjoden.

 

 

 

 

4453_bgr_Via_PanAm_cover_

S P R I N G V O S S E N 113 — 26 november

 • 16.00-17.00 Gast: Kadir van Lohuizen, fotojournalist

Over zijn multimedia documentaire-project Vía PanAm.

Vía PanAm is Van Lohuizen’s visueel onderzoek naar migratie in de Amerika’s.

‘He travelled along the Pan American High way from Terra del Fuego in Patagonia to Deadhorse in Northern Alaska.’ (Noor)

Op 9 november wordt bij de opening van de tentoonstelling in het Nederlands Fotomuseum het boek  gepresenteerd.

 

 

 

 

 

 

 

Redactie en presentatie Robert van Altena

__________________________________

Contact en informatie:

 

S P R I N G V O S S E N wordt iedere dinsdag van 16.00-17.00u live uitgezonden vanuit de studio op de 4e verdieping van de OBA | Openbare Bibliotheek van Amsterdam. De uitzendingen zijn vrij toegankelijk voor publiek.

Leave a Reply