Springvossen overzicht uitzendingen januari


Springvossen wordt iedere dinsdag live uitgezonden vanuit de studio op de 4e verdieping van de OBA | Openbare Bibliotheek van Amsterdam. De uitzendingen zijn vrij toegankelijk voor publiek.

S P R I N G V O S S E N 118 —  7 januariHiding making Showing creation cobver

 • 16.00  Een gesprek met kunsthistorici Rachel Esner en Sandra Kisters over de kunstenaar en de studio. N.a.v. het verschijnen van het boek Hiding Making Showing Creation. The studio from Turner to Tacita Dean red. Rachel Esner, Sandra Kisters, Ann-Sophie Lehmann (Amsterdam University Press). Wat zegt het atelier van de kunstenaar ons over de kunstenaar, en zijn kunst? Over de verandering van de betekenis van de studio in de 19e en 20e eeuw tot op heden.

 

 

 

S P R I N G V O S S E N 119 —  14 januariStips! cover

Eerste uur

 • 15.00   Striptekenaar Dick Matena en Joost Pollmann, journalist, stripkenner en creatief directeur van de Stripdagen Haarlem n.a.v. het boek Strips! 200 jaar Nederlands Beeldverhaal (Uitgeverij Lecturis). Dick Matena die ook buiten de stipwereld grote bekend heeft verworven met zijn beeldromans van bijvoorbeeld Kees de Jongen en  De Avonden.  Onlangs bracht hij een nieuw deel uit van zijn science-fictionstrip Virl. Het Asiel (Uitgeverij Don Lawrence Collection)

 

Jean Pierre Melville portrait

 • 15.30   Leo van Hee, curator bij EYE over de films van Jean-Pierre Melville.  In januari veroont EYE voor het eerst een groot overzicht te zien van de films van deze Franse meester.  Met films als Les enfant terribles uit 1950 (Jean Cocteau bewerkte zelf zijn roman tot script) en ‘noir’-juweeltjes als Le Samouraï (1967) en Le Cercle Rouge (1970) met Alain Delon  als de zwijgzame moordenaar / juwelendief en het onafwendbare lot.

 

 

 

S P R I N G V O S S E N 120 —  14 januari

Tweede uur¥ Lalique Cover DEF

 • 16.00 Kunsthistoricus Lennart Booij over kunstenaar ontwerper René Lalique (1860-1945). Booij promoveerde op het werk van Lalique. Hij schreef het boek Lalique in Nederland (Uitgeverij De Kunst).  kunstnijverheid en industrie roept doorgaans de associatie op met Bauhaus.  René Lalique begint als sieradenontwerper. Aan het begin van de 20e eeuw legt hij zich toe op glaskunst.  Al snel is hij de eigenaar van een glasfabriek. Als geen ander slaagt Lalique erin zijn kunst met industrie te verenigen. 

 

 

 

 

S P R I N G V O S S E N 121 —  21 januari

Eerste uur

1521298_10152156680298338_1888291962_n

 •  15.00  Kunstenaar Melany Bonajo en Jeldau Kwikkel, kunstprogrammeur Paradiso over Que’est-ce que c’est? een nieuw eendaags festival over popmuziek en kunst. Donderdag 23 januari  in Paradiso meer dan elf kunstenaarsband en verschillende performances.

 •  15.30  Popjournalist Constant Meijers over zijn boek Forever Young. De muziek van Neil Young als soundtrack van mijn leven. (uitgeverij Ambo Anthos).

 

 

 

S P R I N G V O S S E N 122 —  21 januari

Tweede uurAna Livia Plurabelle rainbow

 • 16.00  Robbert-Jan Henkes en Erik Bindervoet over Ana Livia Plurabelle  uit Finnegans Wake. Finnegans Wake het krankzinnige en onvertaalbaar geachte meesterwerk van James Joyce werd vertaald of wellicht juister herschapen door Henkes en Bindervoet. De Gouden Reeks-editie was vrijwel direct uitverkocht. Op basis van nieuw tekstonderzoek naar de Finnegans Wake maakten zij een nieuwe vertaling van Ana Livia Plurabelle het mooiste hoofdstuk uit het boek.

 

 

 

S P R I N G V O S S E N 123 —  28 januariAls niemand vangt Cover bundel THUIS Geert Buelens

Eerste uur

 • 15.00  Een gesprek met dichters Geert Buelens en Krijn Peter Hesselink. Komende donderdag tijdens  presenteren zij hun nieuwe bundel in De Nieuwe Liefde. Geert Buelens, Thuis. Krijn Peter Hesselink, Als niemand vangt.

uit: 'Sous Cloche' Wytske van Keulen 2014

 • 15.30  Fotografe Wytske van Keulen over haar boek Sous Cloche.  Van Keulen fotografeerde de afgelopen vijf jaar Saskia en Andrez twee mensen die afzonderlijk van elkaar een teruggetrokken leven leiden in de Franse Pyreneeën.

Foto rechts uit: ‘Sous Cloche‘ Wytske van Keulen 2014

 

 

 

Lucanus Burgeroorlog Piet Schrijvers cover

S P R I N G V O S S E N 124 —  28 januari

Tweede uur

 • 16.00  Classicus Piet Schrijvers over zijn vertaling van het historische epos Burgeroorlog van de jonge dichter Lucanus (39-65 na Chr.)  over de strijd tussen Caesar en Pompeius.

Worm en Donder

 • 16.30  Literatuur- en cultuurhistorici Inger Leemans en Gert-Jan Johannes over hun boek Worm en Donder. Geschiedenis van de Nederlandse Literatuur 1700-1800.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Redactie en presentatie Robert van Altena

__________________________________

Contact en informatie:

 

S P R I N G V O S S E N wordt iedere dinsdag van 15.00-17.00u live uitgezonden vanuit de studio op de 4e verdieping van de OBA | Openbare Bibliotheek van Amsterdam. De uitzendingen zijn vrij toegankelijk voor publiek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply