Springvossen 11 februari Mithridates Spinoza en Mondriaan

Springvossenlogo

 Gesprekken over

een archeologische hub —  de god van de filosofen — het schilderen van de essentie

15.00-17.00 live vanuit de  OBA.

 

 

102Wat is God, omslag affiche-de-krim

Het eerste uur kunt u hier terugluisteren (N.b. de uitzending begint door een storing om 15.15 uur)

  • 15.00 Een gesprek met Wim Hupperetz directeur van het Allard Piersonmuseum over de tentoonstelling De Krim. Goud en geheimen van de Zwarte Zee. Op de grens van Europa en Azië fungeerde de Krim eeuwenlang als een scharnierpunt tussen de grote culturen. De archeologische vondsten getuigen van deze culturele rijkdom.
  • 15.30  Ton de Kok over zijn boek Wat is God? Een boek over de god van de filosofen. 2500 jaar denken over het begin. 'Waarom is er iets en niet niets?' Met deze vraag las De Kok denkers uit de vroegste geschiedenis tot heden: Thales van Milete,  Democritus die n.b. op de grens van de 5e-4e eeuw v.C stelde dat alles is opgebouwd uit atomen, Lucretius, Spinoza 'God ofwel Natuur' . Maar ook in de literaire slothoofdstukken Thomas Mann, Albert Camus en Ernest Hemingway.

 

 

 

0334319 Piet Mondriaan  Compositie 6

 


Het tweede uur kunt u hier terugluisteren.

  • 16.00 Een gesprek met schilder Steven Aalders over de tentoonstelling Mondriaan en het Kubisme 1912-1914 in het Gemeentemuseum Den Haag. In 1912 vetrok Piet Mondriaan naar Parijs. In 1914 toonde hij zijn nieuwe werk bij kunsthandel Walrecht in Den Haag. Die schilderijen zijn nu honderd jaar later weer bijeengebracht in het Gemeentemuseum samen met werk van o.a. Braque, Picasso, Léger en Nederlandse tijdgenoten. Voor een virtueel voorproefje van de tentoonstelling  kunt u hier terecht.

Afb. rechts.: Compositie no.VI, 1914, Piet Mondriaan. (Coll. Gemeentemuseum Den Haag).

 

 

 

 

 

 

Springvossen wordt iedere dinsdag live uitgezonden vanuit de studio op de 4e verdieping van de OBA | Openbare Bibliotheek van Amsterdam. De uitzendingen zijn vrij toegankelijk voor publiek.

 

Redactie en presentatie Robert van Altena

__________________________________

Contact en informatie:

Comments are closed.