Stadswachten Amsterdam lopen in onveilige kogelwerende vesten

Stadswachten in Amsterdam lopen rond in onbetrouwbare kogelvesten. Een groot aantal van de vesten weten kogels niet te weren, dat blijkt uit een recente schiettest. En nu blijkt ook dat de vesten van de toezichthouders niet tussentijds zijn getest, de garantie verlopen is en dat er met de veiligheidslabels gesjoemeld is. Stadstoezicht Amsterdam stelt nu een onderzoek in. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Er zijn ongeveer tweehonderd stadswachten die met het vest door de Amsterdamse straten lopen. Dit vest moet hen beschermen wanneer ze aangevallen worden met een mes of pistool. Er zijn echter tientallen vesten waarbij de werking al bijna een jaar niet meer zeker is. Een Duits instituut liet eenzelfde vest onlangs een schiettest ondergaan. Met schrijnende uitkomsten: Eén kogel wist zich een weg dwars door het vest heen te vinden en andere kogels richtten diepe schade aan het vest aan.

Volgens hoofdleverancier SPE is het vest in 2009 door de schiet- en steekkeuring heen gekomen van het onderzoeksinstituut TNO. Ook is er volgens de leverancier met de veiligheidslabels gerommeld, daar staat een hogere steekwerendheid op dan waarop getest is.

Waarom de vesten niet elk jaar vanaf 2011 getest zijn, weet Stadstoezicht Amsterdam niet: zij zeggen meerdere malen hierop te hebben aangedrongen.

Leave a Reply