Amerikaanse universiteiten interesse in technologisch instituut Amsterdam

Er zijn vijf consortia van bedrijven en kennisinstellingen uit binnen- en buitenland geselecteerd voor de tweede ronde van de competitie voor een nieuw technologisch instituut in Amsterdam. Dat maakte wethouder Economische Zaken Carolien Gehrels woensdag bekend. Amsterdam hoopt met een nieuw instituut de economische groei en werkgelegenheid in de stad te stimuleren. De bedoeling is dat internationale bedrijven en kennisinstellingen samen gaan werken aan oplossingen voor allerlei grootstedelijke vraagstukken over bijvoorbeeld energie en gezondheid.

‘We zoeken voortdurend naar mogelijkheden bedrijven, kennisinstellingen en talent aan de stad te binden’, aldus wethouder Gehrels. ‘Die zorgen de komende periode voor economische groei en waardevolle banen. Daarbij kijken we steeds nadrukkelijker naar de technologiesector.’

Een onafhankelijke jury heeft vijf voorstellen geselecteerd uit dertien voorstellen. De hoofdpartijen van deze voorstellen zijn: Colombia University, Massachusetts Institute of Technology, Duke University en stichting NexusLabs. Zij willen samenwerken met Amsterdamse universiteiten, de TU Delft en Wageningen Universiteit. De kennisinstellingen werken samen met grote internationale bedrijven als Shell, Heineken en BBC.

Er wordt ook nog gekeken naar de overige ideeën van de partijen die niet door zijn naar de tweede ronde, hier blijken namelijk toch ambities en activiteiten in te zitten die waardevol zijn voor de stad. Daarnaast is het mogelijk dat Amsterdam meerdere voorstellen zal ondersteunen. De vijf uitverkorenen krijgen tot eind september de tijd om hun plan verder uit te werken en eind 2013 wordt een definitief besluit genomen door college en gemeenteraad.

 

Leave a Reply