Stijging onrust en onzekerheid onder Amsterdamse ambtenaren

Amsterdamse ambtenaren ervaren een toenemende onzekerheid doordat de plannen voor de reorganisatie alsmaar worden uitgesteld. Dat meldt het Binnenlands Bestuur. Het reorganisatieplan van gemeentesecretaris Arjan van Gils moet begin februari openbaar zijn. Doordat dit eerst in januari zou zijn, groeit de onzekerheid en daarmee tevens de onrust onder de ambtenaren. Voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad Amterdam (COR) René van Urk Dam signaleert het risico van een stijgende werkdruk. Ambtenaren krijgen hun werk niet voor eind maart af en dreigen langzamerhand overwerkt te raken: “sommigen vallen uit, al is dat niet op grote schaal. Ambtenaren zijn ook heel loyaal”, aldus van Urk Dam.

De publicatie in het Parool van afgelopen maandag – een kwart van de 16 duizend ambtenaren zou moeten verdwijnen –  heeft de onrust nog eens aangewakkerd. Van Urk Dam laat weten niet bekend te zijn met dit cijfer: “Wethouder Van der Burg heeft het cijfer ook al ontkend. (…) Ik vind de 950 fte van deze bezuinigingsoperatie tot 2015 al heel vors, maar dat is toch een heel ander cijfer.”. Van Urk Dam laat weten dat de keten korter moet en pleit voor maximaal vier lagen tussen de laagste en hoogste ambtenaar.

De eerder uitgevoerde plannen van gemeentesecretaris Arjan van Gils bij de reorganisatie in Rotterdam zijn voor vele ambtenaren een vrees. Daar liet Van Gils de dienst Ruimtelijke Ordening verdwijnen. Van Gils laat weten dat er wel degelijk parallellen te trekken zijn, maar dat de verbouwing in de twee steden verschilt. “Veel in Rotterdam loopt niet goed. De reorganisatie is duurder geworden en er zijn meer mensen boventallig.” aldus Van Gils tegen het Binnenlands Bestuur.

Leave a Reply