Strenge controles op taxivergunningen leidt tot grote frustraties bij chauffeurs

Taxichauffeurs moeten sinds 1 juni allemaal zijn aangesloten bij de TTO, de Toegelaten Taxi Organisatie. Zonder vergunning mogen ze niet de straat op en daar wordt streng op gecontroleerd. Te streng, vinden veel taxichauffeurs. Afgelopen week protesteerden er zo’n honderd boze chauffeurs bij de Stopera en de ambtswoning van de burgemeester.

Mohamed Bouhdaid is taxichauffeur en maakt zich hard voor de demonstraties van zijn collega’s. Hij begrijpt de bedoeling van de gemeente, maar volgens de chauffeur is de handhaving compleet doorgeslagen. “Ik ben een voorstander van strakkere regels”, vertelt Bouhdaid, “maar nu worden wij als taxichauffeurs gewoon lastig gevallen door alle controles. We krijgen nauwelijks de kans om ons werk te doen”.

Het doel van de handhaving is het controleren op vergunningen. Toch worden er ook boetes uitgedeeld voor taxikaarten die niet goed op het raam zijn geplakt of brommende auto’s op taxistandplaatsen. “We worden helemaal uitgemolken door de handhaving”, gaat Bouhdaid verder, “terwijl wij gewoon legaal onze klanten van A naar B brengen”.

Taxicentrale TCA begrijpt de frustratie van de chauffeurs ook heel goed. “Controleren is niet erg, maar de handhaving doet dat wel heel disproportioneel”. Ook zijn ze zich bewust van de problemen die dit met zich mee brengt. “De chauffeurs kunnen nu inderdaad vrij lastig hun werk doen en krijgen niet de kans om hun klanten de service te bieden die ze gewend zijn”.

Begrijpen doen ze het dus wel, maar accepteren niet. TCA: “Wij vragen onze chauffeurs om vooral niet mee te doen met de demonstraties van hun collega’s”. Op dit moment overlegt TCA met de gemeente over de controles. “Zolang wij niet weten wat daaruit komt, willen we dat onze taxichauffeurs doen wat de handhaving van ze vraagt”.

Taxichauffeur Mohamed Bouhdaid hoopt dat hij binnenkort zijn werk op een normale manier kan hervatten. “Ik hoop dat de handhaving binnenkort controleert op serieuze problemen, want nu nemen ze de regels klakkeloos over”.
Even is hij stil.
“Net zoals een robot”.

 

CELINE VAN DER BURG

 

Leave a Reply