Studenten op de bres tegen invoering leenstelsel

Vandaag, 27 juni 2014, 15.00 uur wordt het startsein gegeven bij het Binnengasthuisterrein (UvA) voor een demonstratie tegen de plannen van het kabinet om de student niet langer een beurs te verstrekken maar de studie uit eigen zak te laten betalen. Zij gaan vervolgens naar het partijkantoor van de PvdA. Daar wordt een cheque aangeboden met daarop de studieschuld van toekomstige studenten. Deze actieweek is een gezamenlijke actie van studentenorganisaties, lokale studentenbonden en poltitieorganisaties. Eerder waren de studenten van Groningen en Utrecht georganiseerd om aandacht te vragen voor de bezwaren van het nieuwe stelsel dat slecht uitpakt voor de groepen in de samenleving die minder geld te makken hebben..

Als student van armere ouders krijg je €100,- extra per maand, echter vervalt voor hen ook de basisbeurs van €270. De student wordt opgezadeld met een gemiddelde schuld van €30.000, terwijl je diploma geen enkele garantie voor betaald werk biedt.

Het organiserende actiecomité in Amsterdam is een samenwerking tussen: ROOD (= SP jongerenorganisatie), Ons Kritisch Alternatief, Internationale Socialisten, Kritische Studenten Amsterdam en LIEF. De ASVA, FNV Jong en de SP steunen de actie.

Vanmiddag is aandacht voor deze demonstratie in onze live uitzending "Ritme van de Stad" ; om 17.00 uur olv Ellen Walthuis en David Pullen.  

 

Comments are closed.