Studenten willen bijzondere ruimte in Spinhuis behouden

Tweeënhalve week geleden kraakten UvA-studenten de Common Room van het Spinhuis: een bijzondere ruimte waarin studenten, docenten en andere geïnteresseerden al lange tijd samenkomen voor onder meer debatten, lezingen, cursussen en om iets te eten of te drinken. Tot voor kort was het Spinhuis het onderkomen van de studies sociologie en antropologie, maar die sociale wetenschappen zijn inmiddels verhuisd naar Roeterseiland. Op die locatie wil de UvA een nieuwe Common Room vestigen. De studenten zijn hierover niet te spreken: deze plek doet kil aan en heeft bij lange na niet de allure van het Spinhuis, vinden zij. Bovendien verliezen de studenten op de nieuwe locatie hun zeggenschap over de openingstijden en de catering van de Common Room. Nachtelijke discussies, zoals die in het Spinhuis vaak worden gevoerd, zullen dan tot het verleden behoren.

 

Vandaag werd bekend dat de studenten aan de UvA een informatieverzoek hebben gestuurd om meer duidelijkheid te krijgen over de toekomstplannen van de universiteit met het Spinhuis. Zij beroepen zich hierbij op de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB). De UvA heeft tot nog toe nagelaten de studenten informatie te verschaffen en stelt zich constant bureaucratisch op, aldus de krakers. In de studio van AmsterdamFM spraken Heleen en Ismaël met Joris van Wouden, woordvoerder van de studenten in het Spinhuis, over de kraak van het pand, de Common Room en de ontstane situatie.

 

Aanstaande zaterdag 27 september vieren de studenten dat het Spinhuis twintig dagen gekraakt is. In de Common Room pakken zij groots uit, met dj's, live muziek en betaalbaar bier. Het 'Spinhuis-feest' begint om 20.00 uur aan de Oudezijds Achterburgwal 185 in Amsterdam. Kijk voor meer informatie op de website: hetspinhuis.wordpress.com.

Comments are closed.