Swammerdam Stemt II: Stemmen met je onderbuik

Cynische burgers, de boze witte man, onderbuikgevoelens: allemaal verklaringen die de media graag aandragen voor recente politieke aardbevingen van Trump tot Brexit. Vandaag spraken we hierover met Bert Bakker, communicatiewetenschapper van de UvA, die in zijn Hot Politics Lab onderzoek doet naar de boze of blije emoties die mensen voelen bij politiek. Zijn experiment waarbij hij de politieke onderbuik in kaart brengt voerde hij onder andere op LowLands uit.

En schrik jij wel eens van de uitslag van een kieswijzer? Krijg je meer zelfvertrouwen van het gebruiken van het Kieskompas? Daarover spraken we met Jasper van de Pol, ook communicatiewetenschapper van de UvA. Hij onderzocht de effecten van kieswijzers op het politiek zelfvertrouwen van burgers, maar legde ook uit of kieswijzers zoals Stemwijzer en Kieskompas wel echt goede adviseurs voor een politieke stem zijn.

Daarnaast droeg Bart van Heerikhuizen een column voor over het Stockholmsyndroom en de de oorsprong van het Piemelkoor. Moeten we ons wel gegijzeld houden door de boze burger? Wat dat allemaal met elkaar te maken heeft, hoor je in zijn column (vanaf minuut 22:50 te horen).

Luister hieronder de aflevering terug:

Presentatie: Luuc Brans & Misha Melita
Column: Bart van Heerikhuizen
Techniek: Mirjam van Zuidam

 

Comments are closed.