Taxioorlog rond Marnixstraat barst los in U-bocht

De herinrichting van het Leidseplein stuit op fel protest bij Amsterdamse taxichauffeurs. Begin januari van dit jaar werd bekend dat het voornaamste uitgaansplein van de stad tot 2020 op de schop gaat. De taxistandplaats en al het autoverkeer verdwijnt van het plein en er komt een ondergrondse fietsenstalling voor 2000 fietsen. Het gebied zal tot een louter wandel- en fietszone verworden met veel meer groen. 


Het Leidseplein is echter op dit moment een van de drukste verkeerspunten van de stad. Het Amsterdams Platform Kwaliteitstaxi (APK) voorziet dan ook dat de vernieuwingen grote problemen gaan opleveren voor de taxi's in Amsterdam.

 

Vooral het afsluiten van de Marnixstraat voor taxiverkeer zit de APK niet lekker.
Sterker: voorzitter Bas Vos heeft een heus nieuw koppelwerkwoord in petto als synoniem voor de herinrichting: 'taxi'tje pesten', zo noemt hij de nieuwe plannen.
Vos beweert straks te gaan kampen met grootse problemen:"'De Marnixstraat is straks alleen maar toegankelijk voor voetgangers, trams en bussen. Dit betekent dat wij als we van de standplaats afrijden, meteen een U-bocht moeten maken en voor het stoplicht bij de Stadhouderskade terecht komen. Hierdoor raakt die weg binnen no-time verstopt."

 

Een woordvoerder van de gemeente weerspreekt de kritiek door te betogen dat de taxi's op hele andere tijden rijden dan het normale autoverkeer: "De piekuren zijn vooral 's nachts op de uitgaansavonden en daardoor zal de filevorming volgens ons beperkt blijven."

 

Het uitvoeringsbesluit voor de herinrichting van het Leidseplein en de gevolgen daarvan, is nog alleszins definitief: de gemeenteraad en de stadsdeelraad moeten nog instemmen. Pas als dit is gebeurd, wordt er gestart met de vernieuwingen. Vandaar ook dat Vos nu het nog kan zo hard mogelijk aan de bel trekt.

 

Tags:

Comments are closed.