Taxi’s mogen niet langer anoniem zijn

Taxichauffeurs mogen vanaf zaterdag op standplaatsen in de stad niet langer anoniem klanten oppikken.

Alle bestuurders moeten zijn aangesloten bij een taxicentrale met een vergunning en in het bezit zijn van een speciale pas. Wie zich niet aan de regels houdt, riskeert een boete die kan oplopen tot 19.000 euro.

Met deze nieuwe regel wil Amsterdam een einde maken aan veel voorkomende misstanden in de taxibranche. Zo weigeren veel taxichauffeurs korte ritten, rijden ze met een omweg of kennen ze de weg niet.

Ook wil de gemeente dat chauffeurs van buiten de stad over een Amsterdamse pas beschikken. ‘Op zaterdagavond reden er soms wel 3000 tot 4000 chauffeurs in Amsterdam uit het hele land, van Friesland tot Zeeland’, zegt de woordvoerster. Iedere taxi heeft nu een daklicht met een nummer, waardoor niemand meer anoniem rijdt.

Verantwoordelijk wethouder Eric Wiebes (VVD) wil met het nieuwe beleid een einde maken aan het ‘kleuterklasmodel’. Volgens hem waren er meer gemeentelijke toezichthouders op taxi’s dan juffen op een kleuterklas.

Naast een boete van het Openbaar Ministerie, kan de gemeente een dwangsom opleggen. Die wordt al bij de tweede overtreding geïnd, een bedrag van 5600 euro met een maximum van 28.000 euro.

Bron: anp.
Bron foto: taxibuscentrale.nl

Leave a Reply