Teigetje & Woelrat spreken zegen uit

 

Teigetjer & Woelrat zijn zondag naar Groningen afgereisd om de zegen uit te spreken over de tentoonstelling DUAL. Centraal staan op deze expositie de foto's van Gonzalo Orquín die met een portrettenreeks van mannen en vrouwen koppels, elkaar kussend op het altaar van een van de Roomse kerken, de aandacht opeisen. De foto's, in Italië in opspraak geraakt, mochten niet meer worden getoond, zo liet een woordvoeder van de kerk in Rome aan de plaatselijke galerie weten. Daarop besloten de eigenaren van galerie Mooi Man in Groningen de serie in Nederland aan het publiek te tonen.

 

Waarom nu de link met Teigetje?

Teigetje zien we samen met Gerard Reve (op een grote foto) in de Amsterdamse Allerheiligste Hartkerk (Vondelkerk) voor het altaar staan. Deze gebeurtenis  vond plaats op 23 oktober 1969 en deed in Nederland veel stof opwaaien. De overeenkomst is dus gelijk. 'Het fenijn van bepaalde leidinggevende geestelijke was natuurlijk niet mis' zegt Woelrat tegenover AmsterdamFM/Menne Vellinga. Gerard Reve werd destijds verweten spot te drijven met de Kerk en de Paus. 'Maar dit was goedmoedige spot' zegt Teigetje. Wanneer we hun geschiedenis naast de reacties van nu in Rome leggen is er niet veel veranderd lijkt het. Teigetje merkt verder op dat er gelukkig ook Roomse kerken zijn waar homo's en lesbienes wel zichzelf mogen zijn.

 

De voor velen meest ontroerende woorden tijdens de opening in Groningen waren: 'Moge de Heilige Geest, die niet de wil van mensen gehoorsaamd, maar die waait waar Hij wil, u troosten en begeleiden.' Daarop kon het glas worden geheven. De portretreeks gaat na Groningen naar Amerika. Of deze later nog in Amsterdam te zien zal zijn is nog niet bekend.

 

 

 

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?