Telefoon opladen in 20 seconden? Het kan.

De Amerikaanse Eesha Kare heeft de uitvinding van haar leven gedaan. De slechts achttienjarige Californische scholiere heeft eigenhandig de gehele telefoonindustrie opgeschikt door een batterij uit te vinden die in twintig luttele seconden een telefoon oplaat.

Het gaat om een supercondensator die veel meer stroom opslaat dan een gewone accu, daarnaast tien keer zo lang meegaat en ook nog eens kan worden ingebouwd in bestaande accu’s of batterijen. Khare heeft zoveel indruk gemaakt met haar idee, dat ze bij een internationale wetenschapswedstrijd meteen een prijs van vijftigduizend dollar in de wacht sleepte. Haar uitvinding was, in tegenstelling met eigenlijk alle belangrijke bevindingen ooit gedaan, een bewuste. Onder andere de peniciline is ontdekt in de prullenbak. Maar Khare was het langdurig, urenlang opladen van haar eigen telefoon meer dan beu en besloot na te gaan denken over een snellere manier. Ze kwam op de proppen met een klein elektronisch componentje, dat heel veel energie kan opbergen op een heel klein oppervlak. Het apparaatje van ongeveer een centimeter lang en een paar millimeter dik, kan de huidige telefoonbatterijen vervangen, zegt de in nanotechnologie geïnteresseerde Khare. 

Volgens de middelbare scholiere kan haar vinding wel 10.000 keer herladen worden, gewone batterijen hooguit duizend keer. Volgens haar kan het superbatterijtje op den duur ook autoaccu’s vervangen. Khare zegt dat Google al interesse heeft getoond in haar uitvinding. Khare gebruikt het gewonnen prijzengeld om volgend jaar aan de prestigieuze Harvard University te gaan studeren. ‘Ik ga de wereld in vuur en vlam zetten,’ lacht ze in een tv-interview.

UPDATE: AmsterdamFM sprak met Paul Meester, internationaal directeur van RealWorld Systems, een wereldspeler op IT-gebied. De Amsterdammer spreekt van een doorbraak op technologisch gebied: “We staan aan de vooravond van een revolutie van de batterij. Als niet alleen bij telefoons deze batterij wordt toegepast verwacht ik een explosieve groei in vraag en aanbod van elektronische producten: nieuwe vervoersmiddelen als de elektrische auto en de elektrische scooter krijgen dan opeens veel meer potentie. Nee, dit is een ontwikkeling die voor veel meer van belang is dan alleen de telefoon. Tot zelfs de elektrische stoel aan toe kan hier gebruik van worden gemaakt, haha.”

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?