Theo Kars bij Kunst&Cultuur in de OBA

Schrijver en vertaler Theo Kars (1940) was woensdag 26 juni tussen 15.00 en 16.00 uur te gast bij AFM Kunst&Cultuur in de OBA.

Theo Kars was in 1964 oprichter van het literaire tijdschrift Tegenstroom, waarin hij zich keerde tegen het literair klimaat in Nederland. In mei 1965 bleek dat het was gefinancierd met oplichting van de posterijen en de Rijkspostspaarbank en de redacteuren werden gearresteerd. Kars werd veroordeeld tot twee jaar en drie maanden gevangenisstraf. In de gevangenis schreef Kars een roman over de oplichtingsaffaire: De vervalsers dat in 1967 bij de Bezige Bij verscheen.

In de periode 1969-1985 publiceerde Kars een aantal zeer succesvolle romans (waaronder De geisha, De verleider en Avonturen op Ibiza) en enkele andere werken waaronder een keuze uit zijn artikelen uit Tegenstroom (Parels voor de zwijnen) en een biografie van Anatole France (De valse baard van Anatole France). Kars woonde in die tijd een aantal jaren op Ibiza samen met twee vrouwen. Een buitenissige verhouding die hem veel extra publiciteit opleverde.

Eind jaren tachtig vertaalde Kars de twaalfdelige memoires van Casanova. Hij onderbrak dit werk een jaar voor het schrijven van De strijd tegen de tijd, een boek waarin hij uitlegde hoe hij zijn kennis van voeding en aanverwante zaken gebruikte om zichzelf zo lang en zo goed mogelijk geestelijk en lichamelijk te conserveren. In 2003 verscheen van Kars Praktisch verstand, waarin hij zijn lees- en levenservaring samenvat. In 2007 verscheen de novelle De hond als mens, een documentaire in verhaalvorm over, wat een mens kan leren van een hond.

In 2010 publiceerde Kars het eerste deel van zijn memoires, getiteld Memoires van een slecht mens waarin hij uitlegt hoe zijn karakter en aard zijn levensloop hebben bepaald. Het boek toont zijn eigenzinnige, non-conformistische instelling en over de wetten van de door hem ontwikkelde persoonlijke levenscode. Hij vindt dat een mens met zijn instelling gelukkiger wordt als hij zich minder aantrekt van door anderen bedachte regels en wetten. In 2013 verscheen het tweede deel van Memoires van een slecht mens.

U kunt het interview van Haije Bouwman met Theo Kars terugbeluisteren via: http://www.salto.nl/streamplayer/stadsfm_ondemand.asp?y=13&m=06&d=26&t=1500&s=223

Leave a Reply