Tips tegen vuurwerkangst bij huisdieren

Nog een paar dagen en dan is het zo ver: oud&nieuw. Voor de één een prachtig feest, voor de ander een nachtmerrie.
Als je viervoeter bang voor vuurwerk is, dan is en blijft dat lastig. Gebruik onderstaande tips om oudjaarsavond enigzins draaglijk te maken voor je huisdier.

1. Laat honden uit aan de lijn, maak kleine rondjes en vermijd drukke vuurwerkplekken.
2. Geef uw huisdier rust, laat wegduiken en verstoppen gewoon toe. Dieren zoeken vaak veilige plekken op. Zet bijvoorbeeld kartonnen dozen op de plekken waar uw dier zich verstopt. Doe daar een lekker dekentje in en leg er een handdoek over.
3. Geef geen aandacht aan angst. Door middel van extra knuffels, aandacht en toegeven dat iets eng is wordt de angst alleen maar erger. Toon geen medelijden, maar medeleven.
4. Zorg voor afleiding! Extra speeltjes, een muziekje, hersenwerkjes…
5. Ondersteuning met medicatie is ook mogelijk. Middelen die gegeven kunnen worden zijn alprazolam (angstverminderend) en diazepam (verdovend) Raadpleeg uw dierenarts over deze middelen.
Geef geen tranquilizer (vetranquil) omdat dit middel alleen spierverslappend is, maar niets doet met het bewustzijn van je hond!

Wij spraken met Cindy Reijne, dierenarts bij Dierenkliniek Vondelpark. Voor persoonlijk advies, raadpleeg altijd een dierenarts of kynologisch gedragsdeskundige.

Luister hier naar het interview:

 

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?