Tunnel onder Centraal Station deze zomer klaar

Concept fietserstunnel

Concept fietstunnel

Aan de tunnel onder het Centraal Station wordt deze zomer de laatste hand gelegd. Dat heeft een woordvoerder van de dienst Infrastructuur, Verkeer en Vervoer van de gemeente vanochtend bevestigt.

Het is echter nog onduidelijk wanneer er ook echt door de tunnel, die zorgt voor een veiligere verbinding tussen het centrum en de kade, gefietst kan worden. ‘Dat onderzoek loopt nog’, aldus de woordvoerder. De officiële opening laat nog even op zich wachten omdat er rond de zomer nog andere projecten aan de IJ-zijde aan de gang zijn, waardoor de aansluiting met die kant nog niet aan de veiligheidsvoorwaarden voldoet.

15.000 Fietsers

De tunnel aan de westkant van het station wordt 110 meter lang, 10 meter breed en 3 meter hoog. De gemeente schat dat dagelijks 15.000 fietsers de tunnel gaan gebruiken. De wanden zijn bekleed met roosters van staal, in combinatie met geluidsabsorberend materiaal. Ook zal er cameratoezicht zijn. 

Kunst

Een deel van de wanden, de vloer en het plafond wordt bedekt met tegels van keramiek, met daarop een kunstwerk van Irma Boom. De tunnel komt uit naast de trap aan de westkant van het station.

De bouw van een fiets- en voetgangerstunnel onder het Centraal Station in Amsterdam begon halverwege maart 2011.

Leave a Reply