Tweede klassers staan voor veel gevaarlijke verleidingen

Amsterdamse jongeren of kinderen, de keuze tussen deze twee is aan u, van veertien a vijftien jaar uit de twee klas van de middelbare school gaan een lastige periode tegemoet. Ze worden namelijk geconfronteerd met criminele activiteiten en een nieuwe hype in de vorm van een fysiek onverantwoord spelletje.

Dealers
De stichting Maatschappelijke Ondersteuning en Integratie ontdekte drugsverspreiding door kinderen: wanneer de ouders niet meer kunnen rondkomen, voelen steeds meer jongeren zich gedwongen om harddrugs te dealen. Volgens gratis dagblad Spits maken criminelen misbruik van de stijgende armoede in de hoofdstad en de behoefte van scholieren om geld te verdienen. Meldingen komen vanuit heel Amsterdam zowel Oost, de Bijlmer en het Centrum.

Stikspel
Steeds meer kinderen uit Zuidoost doen het zogenoemde ‘stikspel’. Bij dit spel is het de bedoeling dat het ‘slachtoffer’ de keel wordt dichtgeknepen, bewusteloos raakt en daarna korte tijd een heftige roes in het hoofd krijgt, die wordt ervaren als eenzelfde gevoel wanneer je wiet hebt gerookt. Op videowebsite Youtube staan talloze filmpjes van kinderen die elkaars keel dichtknijpen, om zo het gewenste effect te bereiken. Onderzoekster Maxime Rooijmans wijt het aan de nog niet volgroeide hersenen en meent dat bij jongeren het rationele vlak, in tegenstelling tot de emotionele gronden, vaak nog niet zo ver is ontwikkeld.

Leave a Reply