Tweederde Pussy Riot bezoekt volgende week Amsterdam

De namen Nadezjda Tolokonnikova en Maria Aljochina zeggen u naar alle waarschijnlijkheid vrij weinig. Echter, als u de naam van hun band hoort, weet u onmiddellijk om wie het gaat: Pussy Riot. De twee reeds vrije leden maakten eergisteren in Singapore bekend een bezoek te gaan brengen aan Amsterdam, en wel aan het eind deze maand.

De dames werden vorige maand vervroegd vrijgelaten. In februari 2012 voerden zij met maskers een 'punkgebed' op, gericht tegen de Russische president Vladimir Poetin. Ze moesten de gevangenis in, en zaten een straf van 2 jaar uit wegens 'hooliganisme'. Het derde lid is momenteel nog spoorloos, ze zou voor het laatst zijn gezien in een gevreesd vrouwenstrafkamp ver in Siberië.

Eenmaal in Amsterdam zullen zij gevangenissen bezoeken en praten met vertegenwoordigers van particuliere organisaties. Tevens laat debatcentrum De Balie op 31 januari een avond te zullen organiseren waarop de dames aanwezig zijn. Tolokonnikova en Aljochina zullen er onder andere praten over hun tijd in de gevangenis en er zal een film over de protestactie van de band worden vertoond. In het weekend van 31 januari houdt Human Rights Watch het Human Rights Weekend.

De twee hebben het druk: alleen al in januari gaan ze, onderwijl ze zich momenteel in Singapore bevinden, ook naar Parijs – om daar zich daar met veel soortgelijke activiteiten als in Amsterdam bezig te houden. In februari zullen de Verenigde Staten worden aangedaan.

AmsterdamFM sprak met Anna Timmerman, directrice van Human Rights Watch in Nederland over het aankomende Human Rights Weekend.

 

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?