Uitgelicht: Afrogrooves from Amsterdam & Surinam

Een paar toevalligheden blijken opeens naadloos samen te vallen. Het draaiboek van Kunst & Cultuur op Vrijdag van 19 juni 2015 vermeldt als onderwerpen (onder andere) Keti Koti maand, de band Zitakula komt spelen en op het “Mag het licht aan” festival, aanstaand weekend in de Tolhuistuin, opereert blijkens het programma een organisatie die “Fawaka”, Sranan Tongo voor ” Hé, hoe gaat het”, heet. Daar zag ik opeens een dikke rode draad lopen, die vandaag dan ook lekker door de muziek slingert.
“Fawaka” wordt dan bijvoorbeeld opeens een titel van het Postmen nummer dat het tweede uur van Kunst & Cultuur op Vrijdag opent.

Zitakula is een 9 koppige ‘afrobeat’ band uit Amsterdam. Zij hebben de afrobeat zoals die ooit ‘uitgevonden’ werd door Fela Kuti en de Ethiojazz zoals die nog gespeeld wordt door de éminence grise van de Ethiopische muziek Mulatu Astatke, als inspiratiebron genomen voor hun eigen muziek en daar wat jazz, funk en Cariben doorgegooid. Een explosieve muziekmix is volgens de tekst op hun website het gevolg. Luister naar Kunst & Cultuur op Vrijdag op Amsterdam FM, vanaf 16.40 uur kunt u dan horen hoe zij dat waar maken.

Keti koti betekent “verbroken ketenen” en is de naam van het festival dat de afschaffing van de slavernij in Suriname, 1 juli 1863, herdenkt en viert. Om 15.25 uur luidt de Keti Koti song van 2015 een muzikaal Surinaams half uurtje in.
De oorspronkelijke Afrikaanse muziek, meegenomen door de tot slaaf gemaakte mensen, die op de suikerrietplantages te werk werden gesteld in de Cariben, was een vruchtbare bodem waar allerlei nieuwe muziek uit voortsproot. Ondermeer jazz, blues en rhythm & blues en uiteindelijk salsa, reggae en hiphop.

Musici in Afrika hoorden op hun beurt via de radio de jazz en de blues uit de westerse streken en gingen daar zelf weer mee aan de slag: afrobeat en Ethiojazz kwamen daaruit voort. Om ongeveer 16.37 uur Mulatu Astatke als belangrijkste muzikant en grondlegger van de Ethiojazz.

Ironie oh ironie, de héél verre nazaten van de slavenhandelaars van ooit ontdekten op hun beurt weer deze dampende Afrikaanse jazzfunk en daar geven ze nu een eigen twist aan. Antibalas was een afrobeatsucces aan de overkant van de grote vijver, de bands Koffie, Jungle By Night en nu Zitakula zijn hier in Amsterdam een geslaagd voorbeeld van deze recycling van muziek.
Afbeeldingsresultaat voor suri all starzz
In Su(riname) ontstond een heel boeket van muzieksoorten: kaseko, kawina en winti vanuit de Afrikaanse muzikale achtergrond, Jawa en Hindi vanuit de Aziatische roots en salsa, reggae en hiphop beïnvloed door muziek uit Noord en Zuid Amerika.
Om 15.42 uur bezingen en rappen de jongens en meisjes van Suri All Starzz over lichte vrolijke reggaeton-achtige beats ‘I love Suriname’. Mi lobi Sranan. Zomerhit!

Als afsluiter van het eerste uur het onbehoorlijk swingende Orchestra Washboard met “Cha cha cha ma leba”. Lieve Hugo, de legendarische grondlegger van de Kaseko was zanger en drummer van deze band.

 

De Multimedia afdeling van de OBA aan het Oosterdok heeft op de eerste verdieping en in het magazijn een lekkere en goede verzameling van Surinaamse en Afrikaanse muziek. Lieve Hugo, Antibalas, heel veel Ethiojazz en ook Jungle By Night staan daar. Leen die cd’s en swing er fijn de zomer mee door. Als de echte zon het laat afweten schijnt die in elk geval uit de muziek.

 

Lees meer over muziek in Metha’s Muziek.

 

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?