Uitgelicht: Die Suid-Afrikaanse Antwoord

Gisteren nog in de Heineken Music Hall nu op Amsterdam FM, Die Antwoord. Geformeerd als hiphopgroep in Kaapstad in 2008, zijn de rappers Ninja, Yolandi Vi$$er en DJ Hi Tek “Die Antwoord”. De groepsnaam komt van: “Ik was wat aan het experimenteren, wat aan het rondklooien om te proberen een antwoord te vinden”. Hun antwoord bleek te liggen in wat ze zelf noemen: documentaire-achtige fictie en overdreven ervaringen, gegoten in shockerende muziek en teksten. Controversieel. Bedoeld als een stomp in de maag, fysiek en psychisch. Zij lijken mij een juiste afspiegeling van de hedendaagse Zuid-Afrikaanse samenleving-aan-de-onderkant: rauw, gewelddadig en explosief.

Hun “Tik Tik Tik” heeft te maken met het onderwerp dat besproken wordt in Kunst & Cultuur op Vrijdag: “Tikkop”, een theatervoorstelling naar het gelijknamige boek van Adriaan van Dis. “Tik” is crystal meth. Lees Tik Tik Tik, de vertaalde,verklarende tekst. Rauwer kan haast niet. “Tik is kak”. Daar eindigt het mee. De song en een leven met tik.

Dan Amanda Strydom, ook Zuid-Afrikaans maar van een andere generatie en dat hoor je. Zij past naadloos in de cabaret/chansontraditie zoals die hier te lande uitgeoefend wordt. Door Stef Bos, Liesbeth List, Karin Bloemen om maar wat mensen te noemen.
Zij is Zuid-Afrikaanse, geboren in 1956 dus opgegroeid in een ‘moeilijke’ tijd. Dat vroeg, als intelligente blanke Zuid-Afrikaanse om stellingname. Tegen Apartheid. Zij kreeg dan ook grote moeilijkheden met het regime toen ze halverwege de jaren 80 haar optredens besloot met “Amandla!”, de toenmalige strijdkreet van het ANC tegen de blanke oppressie.
Zij zoekt in Die lied van ou Suid Afrika ook naar een antwoord. Voor de jongeren die het allemaal niet meegemaakt hebben- gelukkig. Opdat ze niet vergeten! Opdat ze zelf nadenken en zich niet de wet voor laten schrijven door kerk, staat of andere betweters. Opdat zij het antwoord vinden. Want zij hebben nog de tijd. Zij hebben nog een leven voor zich.

 

Deze artiesten en veel meer Zuid-Afrikaanse muziekcd’s zijn te leen op de Multimedia afdeling van de OBA aan het Oosterdokseiland.

Voor meer over Amanda Strydom lees Metha’s muziek en voor meer over andere Zuid-Afrikaanse muziek.

 

 

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?