UItgelicht: Eefje de Visser

Beitske de Jong is vandaag de presentatrice van het eerste uur van Kunst & Cultuur op Vrijdag . Zij vervangt nu af en toe Fabiola Veerman. Beitske was jarenlang een van de vaste presentatrices van een uur K&C. Ook toen programmeerde ik de muziek al, vandaar dat ik weet van haar voorliefde voor Nederlandstalige liedjes.
Soms houd ik daar ook wel van mits het een beetje de chansonkant opgaat. Af en toe duik je dan in Nederlandstalige popmuziek wel eens pareltjes op als je op zoek bent naar muziek in je moers taal voor presentatrices die daarvan houden.

Zo stuitte ik enkele jaren terug op Eefje de Visser’s cd “De koek”. Aangenaam getroffen werd ik door haar manier van zingen, haar mooie stem zonder aanstellerij. Zo helemaal gespeend van de maniertjes waar andere Nederlandse  zangeressen zich vaak aan bezondigen  en die mij altijd tegen gaan staan. Haar bepaald niet alledaagse teksten, waarvan de zinnen zo lekker doorvloeien over en om de regels heen en de ene zin altijd een bijzondere wending neemt op weg naar de volgende zodat je meteen rechtop schiet en jaloers bent dat jij niet zoiets bedacht. De wijze waarop dat alles gearrangeerd was in springerige toonzettingen plus de speelse zangarrangementen.

“Genoeg” daar viel ik als een blok voor. Luister maar waarom. Wie kent dit heerlijke gevoel niet? Het zoele, zotte verliefd zijn.
 “De stad” was ook een lied wat me toen beviel: “ik stond het goed voor elkaar te hebben”, dat is een mooie zinsnede waar ik dan op val .Ook “Hartslag”: ” je voelt als een warme deken zo eentje waar je niet onder vandaan wilt”, één- of tweevingerig electronisch gehuppel daaromheen, handklappen in een tegenritme -als palmas bij flamenco- vervolgens een heerlijk vrouwenkoortje van een paar Eefjes. Een ‘vrouwenkoortje’, dat klinkt eigenlijk nogal neerbuigend voor het fraaie raffinement waarmee de Eefjestemmen vervlechten met elkaar.

Nu op driekwart van het eerste uur Kunst & Cultuur op Vrijdag “Nee joh” allereerst puur en alleen op de titel uitgezocht. “Nee joh”, wat kan daar nou allemaal achter steken? Nieuwsgierigheid opwekkende titel. Het vertelt over de naweeën van een relatie, de andere kant van de medaille van “Genoeg”. Hoe afstand te houden zonder elkaar helemaal te verliezen. In elkaars sfeer te blijven maar wel op armlengte afstand zodat je geen klappen oploopt. Van haar tweede cd “Het is” uit 2013.

 

Geniet van Eefje de Visser en kom haar cd’s lenen op de Multimedia afdeling van de OBA aan het Oosterdok. En Marike Jager, Roosbeef en andere eigenzinnige Nederlandstalige zangeressen.

Lees meer blogs over muziek hier

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?