Uitgelicht: Flamencopoptangodub van Marinah

Kunst & Cultuur op Vrijdag: 15.42 uur Marinah met "El carrusel".

In de Barrio Gótico, de oudste wijk van in oud Barna (Barcelona), huizen veel mensen die vanuit alle windstreken van de aarde daar via de haven van Barcelona aangespoeld raakten. Of je krabbelt er op en vindt de weg naar boven omdat de zelfkant ook vindingrijk en initiatiefrijk kan maken. Of je gaat in het schuim ten onder.
Het is een oude, groezelige hoerenbuurt, de Barrio Gótico. Hoge mossige gebouwen in verregaande staat van ontbinding. Weinig zonlicht in de smalle stegen en straatjes. Maar oh, wat een sfeerrijk geheel. Wat leeft het daar. En wat een inspiratie kan men daar opdoen, in die smeltkroes van alles en iedereen. Zo ook Marinah, flamboyante Spaanse, die voorheen met haar gepassioneerde vokalen de "mestizo"-groep Ojos de Brujo aanvuurde en opzweepte. "Jipjop flamenkillo" noemden zij zelf hun muziekmix. Op zijn Spaans uit te spreken, jaja!

Geboren als Marina Abbad in de Barrio Gótico heeft het opgroeien in die smeltkroes van nationaliteiten en ideeën haar geïnspireerd tot het maken van wereldmuziek in de meest letterlijke zin van het woord. Met als ferme basis toch de muziek van die zwervers in optima forma: zigeuners. De Flamenco waait namelijk altijd stevig door Marinah's muziek. Spaanse gitaar, palmas, (handklappen) de typische stembuigingen van flamencozangers. Maar ook son en salsa, tango, dub, hiphop, ze is nergens vies van, Marinah. Gooit alles door elkaar als ware het een fijne paëlla. Veel knoflook en pepertjes erbij. 
Mensen die flamenco te fel en heftig vinden zullen in Ojos de Brujo en zeker in de cd van Marinah een zachtere, poppier variant aantreffen, die niet zo de ziel inscheurt als flamencozangers en -zangeressen plegen te doen. Ze heeft zo te zien op haar solocd "El baile de las horas" de dreadlocks uitgeplozen en lijkt haar wilde haren een beetje kwijt. Is in iets minder alternatief vaarwater gekomen, ook muzikaal gesproken. Haar paëlla mag de volgende keer wat mij betreft wel weer wat minder olie en wat scherper gekruid. Ze is, net als de Barrio Gótico tegenwoordig, een beetje opgekuist eigenlijk…

Marinah is te leen op de Multimedia-afdeling van de OBA op het Oosterdokseiland, evenals de Ogen van deTovenaar: Ojos de Brujo en ook hebben wij veel flamencomuziek voor wie het aandurft zich te laten vervoeren!

Wie meer wil lezen over flamenco, kan dat (o.a.) vinden op Metha's Muziek .

Lees ook Metha's Muziek over Kate Bush. Net zo'n eigenzinnig vrouwmens als Marinah Abad!

Comments are closed.