Uitgelicht: Flying Lotus

Flying Lotus. Mmm. Dat riekt sterk naar patchouli, tie-dye hippie-gewaden, love & peace en al die ouwe hippieshit. Anders wel naar new age, klankschalen en wierook. Nieuwe hippieshit.

Niets is minder waar, gelukkig. Flying Lotus is de alias van Steven Ellison, 1987 geboren in Los Angeles; neef van Alice Coltrane- wiens man John Coltrane was. By the way. En dat hóór je.

Steven Ellison begon in 2007 bij Warp records aan de weg te timmeren als rapper en producer en electronica wizard. Hij heeft net weer een geweldig nieuw album uit, "You're dead!" geheten. Rap is helemaal niet zo mijn ding, ik versta er nooit wat van en de aggressieve heftigheid stuit mij vaak tegen de borst. Maar "You're dead!" is ondanks de titel die het ergste doet vrezen heel andere koek. Grappig genoeg spat de muziek van levenslust. Thema's en riedeltjes buitelen over elkaar heen in een jazzy stroom die ongelooflijk meeslepend is. De riffs stuiteren langs en de muzikale  ideeën worden als uit een mitrailleur op je afgevuurd. Toch vliegt Flying Lotus nooit uit de bocht. Adembenemende muziek is het en het enige dat het eventueel met hippiedom te maken heeft is de kaleidoskopische (muzikale) kleurenrijkdom.

"De dood zit ons allen op de hielen maar tot nog toe heeft hij me niet te pakken gekregen" rapt Kendrick Lamarr in Flying Lotus':"Never catch me" om 15.04 uur en trapt wegzwierend en wegduikend vandaag slechts een uur "Kunst & Cultuur op Vrijdag" af op Amsterdam FM, live gepresenteerd door Fabiola Veerman vanaf de vierde verdieping de OBA. 

Aan het eind van het uur zit nog een track van Flying Lotus, omdat ik er geen genoeg van kon krijgen, van deze de dood op een afstand houdende muziek: "Tesla", samen gemaakt met Herbie Hancock, knisperend en funky. 

Soms zijn er momenten voor wat spirituele introspectie. Flying Lotus lijkt te zeggen: haal alles uit je leven, de gekste, mooiste én lelijkste zaken. Er is zoveel te pakken, pak het. Er is zoveel te doen, doe het. Beleef het. 'Cause when you're dead, you're dead.
Geen tweede kans.

 

Wel nog alle kans om alle cd's van Flying Lotus, John & Alice Coltrane, Herbie Hancock en 60.000 andere cd's met muziek te lenen op de Multimedia-afdeling van de OBA aan het OOsterdok.

 

Meer verhalen over muziek op Metha's muziekblog en Metha's Muziek.

 

 

Comments are closed.