Uitgelicht: Jungle by Night

Jungle by Night. Die groepsnaam dekt exact de lading. Geen woord teveel gezegd. De muziek die ze maken klinkt zompig en zwoel; doet denken aan de atmosfeer van een kleffe tropische junglenacht. Kruidig, geurige beloftes. Een moeras vol onbekende sensaties.

 

Afrobeat, Ethio-jazz en funk, gespeeld door een beetje nogal eigenlijk mag ik het zeggen behoorlijk jonge maar ongelooflijk enthousiaste gozers uit Amsterdam. Hoe oud zijn die gasten helemaal? Kijk naar de foto’s: jong als speelse puppies. JONG!!! Maar mijn hemel, wat kunnen die gasten dampen zeg! Als een stel door de wol geverfde mannen uit het hart van Afrika. Het koper funkt als een beest. De percussie is heftig alsof de geest van Fela erin gevaren is: strak en Afrikaans opgewonden. Of Kuti himself ervoor de maat staat te slaan. De gitaren rinkelen of ze straight outta Congo komen. Wow, wat een volstrekt onHollands bandje. Bandje? Band!Wat is er toch in ons steile, kaaskopppige karakter gevaren? Er is een hoop mooi muzikaal karakter van ver over de grenzen in geslopen, dát is wat er is gebeurd, lekker hoor.

Waarom zou je je ook beperken tot wat je kent? Dat doen deze gasten echt niet, kom op, er is zoveel meer. Ze kunnen ook zo heel veel, het klinkt allemaal retestrak. Ze beheersen hun instrumenten tot in de puntjes. Wat een spetterende muzikaliteit!

 

 

Ik zag een paar jaar geleden ‘Fela, the musical’, die godsgruwelijk goed was en zo helemaal niet musicallig en die door veel te weinig mensen werd gezien en was echt zo overdonderd (onder andere) door de Nigeriaanse afrobeatband die daarbij speelde. Fela’s muziek kende ik al maar zo’n band live te horen is wel even andere koek. Maar Jungle by Night, ze komen er beslist een heel end bij in de buurt.

  

Mulatu Astatke, de ” uitvinder” en grise éminence van de Ethio-jazz, zag ik een paar jaar terug. Ben gek op zijn en andere Ethio-jazz, de Arabische en Amhaarse muziek naadloos vermengd met jazz en pop. Dat levert een haast buitenaardse muziek op, wonderlijk, fascinerend en geheimzinnig. Maar grappig genoeg ook juist aards, zó, dat je bijna het zweet kunt ruiken van de musici en de dansers in een Ethiopische nachtclub.

 

Jungle by Night gaat met Mulatu Astatke samenspelen in de jaarlijkse Felabrations-concerten, oktober dit jaar. Daar moeten we maar eens een kijkje gaan nemen. En gaan dansen!

 

Nu kunnen we vast dansen bij Kunst & Cultuur op Vrijdag op Amsterdam FM, want daar opent Jungle by Night met “Empire” om 15.04 Fabiola’s uur, vol met Kunst & Cultuur van en in Amsterdam.

 

Voor alle afrobeatcd’s van de Kuti’s: Fela, Femi & Seun of Toni Allen; of de Ethio jazz van Mahmud Ahmed en Mulatu Astatke en de pakweg 24 andere Ethiopiques cd’s komt u natuurlijk naar de Multimedia afdeling van de OBA aan het Oosterdok. Ook Jungle by Night treft u daar natuurlijk aan met hun 3 cd’s.


En verdere informatie over Ethiopische muziek, Fela Kuti en andere Afriakaanse muziek kunt u vinden in Metha’s muziek.

 

 

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?