Uitgelicht: krab mijn neus

Pardon? Tja, dat is de letterlijke vertaling van “Hek lili nifi”, ik kan het ook niet helpen. “Hek lili nifi” is de song die Kunst & Cultuur op Vrijdag om 15.03 uur opent en presentatrice Fabiola Veerman vroeg: “Dat betekent?” Nou, ‘krab mijn neus’ dus. “Hek lili nifi” is van de Marokkaanse groep BarbaPappa, die weer een parodie maakte op de song “Shekini” van Square P, een Nigeriaanse duo, dat in heel Afrika zeer beroemd is. In hoeverre en hoe het een parodie is kan ik niet beoordelen, ik ben het Arabisch niet machtig. Ik versta alleen ‘couscous’ en ‘banana’ en dat is dan meteen het bruggetje naar AbdelKader Benali, Fabiola’s eerste gast, die het lied ongetwijfeld wel eens hoorde toen hij zijn kookprogramma “Casa Benali” opnam in Marokko. Het klinkt bijzonder energiek en vrolijk en het nummer schijnt een grote hit geweest te zijn in Marokko vorig jaar.

Krab mij niet de neus maar wel achter de oren als ik de stand van zaken in de U.S.A bekijk, wat betreft de presidentsverkiezingen. Ooit zo’n slechte farce gezien? The lowest of the low. Een bedroevende tweeakter die aantoont dat het einde van de westerse beschaving, die toch al niet zo beschaafd was, in zicht is, gespeeld door twee acteurs van zeer bedenkelijk allooi.

Afbeeldingsresultaat voor debateDie horrorclown allereerst. Zo iemand figureert toch alleen in je ergste nachtmerrie -ik kan die rochelachtige naam haast niet meer uit mijn bek/toetsenbord krijgen- maar ook die verbeten vrouw, wiens kaken helemaal verkrampt zijn van het maar ‘blijven lachen, blijven lachen’ tegenover zoveel haat en stompzinnigheid.
En we kijken niet naar een of andere circusact of slecht cabaret, mensen, maar naar twee figuren die een gooi doen naar een ambt dat deze mens ongekende macht zal geven over een groot deel van de mensheid: president van de U.S.A.

Afbeeldingsresultaat voor 30 days 30 songsDave Eggers, schrijver, uitgever, publicist, die vele misstanden in de wereld aankaart in zijn boeken, misdrijven tegen de mensheid in het geheel en tegen individuen in het bijzonder, heeft een initiatief in het leven geroepen: 30days30songs, waarin hij popmusici gevraagd heeft om een anti-horrorclown “the Donald” song te maken.
“For a Trump-free America” is de slogan, wat mij een utopie lijkt daar er niet alleen in Amerika maar ook elders vele schertsfiguren bestaan zoals deze man. En die moeten er ook zijn, alleen al om een soort evenwicht te houden maar als ’t effe kan niet in zulke hoge regionen!

Afbeeldingsresultaat voor 30 days 30 songs
Dit project ging 30 dagen vóór de grote klapper op 8 november -volgens de horrorclown 28 november!- van start en de bedoeling is dat er elke dag een proteststem op de site verschijnt van musici die daarin stelling nemen tegen de Donald en aantonen waarom mensen maar beter op de verbeten, zelf ook niet brandschone maar tenminste niet van intelligentie gespeende Hillary Clinton kunnen stemmen. De vrouw die zelf stelt dat zij helaas de enige is die ’tussen jullie en de apocalyps’ staat. Jaja, je moet maar durven.

Artiesten als Aimee Mann, R.E.M. en Moby hebben al een song ingeleverd. Moby zelfs twee, een zoete en een harde, zodat hij meer mensen en meer smaken bereikt.

Twee van die songs in dit uur: Ledinsky met DonaldTrumpmakesmewannasmokecrack en Franz Ferdinand met “Demagogue“. Volgende week meer.

Lees andere verhalen over muziek in Metha’s Muziek.

 

Comments are closed.