Uitgelicht: Kunstmuziek

In het programma Kunst & Cultuur op Vrijdag wordt er uiteraard veel over beeldende kunst gesproken. Vandaag lekker veel kunst, ook in de muziek.

Peter Gabriel start het eerste uur van Fabiola met "Fourteen black paintings". Peter Gabriel schreef dit nummer, geïnspireerd als hij was door de Rothko Chapel, die hij bezocht had tijdens een tournee. Hij onderschreef hiermee de missie waartoe de kapel was opgericht. Een toevluchtsoord moest het zijn, een veilige plek waar mensen van alle gezindten zouden kunnen mediteren, bidden, tot rust zouden kunnen komen. Uitnodigend tot inspiratie, meditatie en afdalen in en/of loskomen van jezelf waren zeker de 14 enorme canvassen die Mark Rothkowitz schilderde en die de wanden van Rothko Chapel bekleden. Rothko zelf noemde deze canvassen:"stemmen in een opera". Hij vond dat ze moesten schrijnen, tragiek uit moesten wasemen. Morton Feldman schreef een geïnspireerde hommage aan zijn vriend "Rothko chapel". Hiernaar luisterend met het zwarte licht van de ogen dicht waan je je in de kapel.


Gabriels tekst is even spiritueel, simpel én veelomvattend als het idee achter Rothko Chapel:
From the pain come the dream From the dream come the vision From the vision come the people From the people come the power From this power come the change

Het nummer vol optimisme en hoop begint met het o zo fraaie weeklagende geluid van een duduk, een instrument uit Armenië dat al meer dan 3000 jaar bestaat. Aangevuld met een amalgaam van toen nog "uitheemse" percussie als djembé, sabar, talking drums. 

Meer kunst in John Cale's Magritte. Een zin die mij trof in het fraaie nummer was: "Somebody's coming that hates us. Better watch the art.

Virginia plain van Roxy Music. Naar verluid had kunstakademiestudent Bryan Ferry dit nummer geschreven naar aanleiding van een schilderij dat hij aan het maken was. Iets met een model van Andy Warhol, Baby Jane Holzer en stapels sigarettenpakjes, Virginia plain (tobacco). 

In het tweede uur met Beitske meer over muziek en wat dat doet met de hersenen uitgelegd door professor Scherder. Muziek en wat dat doet met stem, voeten, handen en hele lijf, uitmondend in duende- in verband met de Flamenco Biënnale 2015.

 

Alle hierboven beschreven muziek en meer is (nog) te leen op de Multimedia afdeling van de OBA aan het Oosterdok.

Voor meer verhalen over welke soort muziek dan ook kunt u terecht op Metha's Muziek

 

 

 

Comments are closed.