Uitgelicht: Kunstnacht

Kunst een linkse hobby? Heren politici die dit roepen, ga toch eens de musea in. Zoals bijvoorbeeld naar de tentoonstelling van Van Gogh/Munch in het Van Goghmuseum tijdens de herfstvakantie (in het zuiden des lands!). Men kan er over de hoofden lopen. De ene rondleiding na de andere. Grijze duiven maar ook schoolkinderen, allemaal schuifelen ze in dichte drommen langs de toch niet echt makkelijk te behappen schilderijen van Munch en de toch wat joyeuzer schilderende Van Gogh.

De 8e oktober  ontrolt zich weer de Museumnacht, een jaarlijks terugkerend fenomeen waar musea de hele nacht open blijven en allerlei activiteiten organiseren om hun collecties nog eens extra op de kaart te zetten. Zowel in het eerste als in het tweede uur van Kunst & Cultuur op Vrijdag wordt er aandacht geschonken aan deze activiteiten.

Ook de muziek in Kunst & Cultuur op Vrijdag zet deze komende twee uur kunst en kunstenaars in het zonnetje.

Afgetrapt wordt er door David Bowie, die 8 januari, op zijn verjaardag, weer een nieuw album uit zal brengen maar die nu een song van Jonathan Richmond zingt: “Pablo Picasso”, de duivelskunstenaar die verder geen introductie meer hoeft. Dit lied bezingt niet zozeer de fabelachtige kunstuitingen van de heer Picasso als wel zijn blik, waarmee PP naar eigen zeggen onmiddelijk kon vastellen of een vrouw vleselijk in hem geïnteresseerd was of niet. “Als een ander meisjes probeert op te pikken, wordt hij al gauw een ‘asshole’ genoemd. Maar zo niet Picasso. Die had daar geen last van en staarde gewoon onbeschaamd naar de meisjes” stelt Jonathan Richmond sipjes vast. David Bowie, die nu Richmond woorden zingt, had daar zelf helemaal niet zo’n last van. Zijn reputatie van ladies man is niet zo roemrucht als die van Picasso, maar toch ook aanzienlijk. Hij zal ook zelden een ‘asshole’ genoemd zijn als hij achter een dame aanzat…

De tweede track die onder meer architectuur bezingt, heet ‘Alcazaba’. Estrella Morente, een flamencozangeres nieuwe stijl bezingt het Alcazaba in misschien Malaga, of wellicht dat van het Alhambra in Granada, beiden imposante forten uit de Moorse tijd. Estrella bezingt ook de heimwee naar de wijk waar de schrijver van dit al oude flamencolied opgroeide, een wijk waar waarschijnlijk dan een Alcazaba bovenuit torende. Hoe dan ook is het een prachtige kunstuiting van een groots artieste.

De laatste track van het tweede uur bezingen The Mountain Goats de Noorse schilder Edvard Munch, die een prachtige expositie heeft samen met Van Gogh in het gelijknamige museum.

 

Voor meer over kunst klik hier.

 

 

 

Leave a Reply