Uitgelicht: lage landen natte zomers

De zomerstop is voorbij, we zetten onze tanden weer in een nieuw stuk kunst & cultuurtaart. Heeft u hem trouwens ook gemist? De zomer? Zo snel was ie voorbij. Was ie er eigenlijk wel?Het is nu 16 graden, er blaast een harde zuidwester en de regen valt gestaag. Herfst op zijn best. Maar morgen? Morgen wordt het beter. Dat denken we geloof ik al 2 maanden maar morgen schijnt het echt zo te zijn. In de nacht van vrijdag op zaterdag wordt de lucht zo schoon en helder en wolkeloos dat je de Perseïden-meteorieten bij bosjes kunt zien ‘vallen’!
Wensen, mensen! Ah, u heeft niets meer te wensen? Des te beter.

Vele festivalgangers zullen wensen dat het droog zal zijn tijdens Lowlands, niet komend maar volgend weekend.  Dat wensen we dan maar mee en in dit uur Kunst & Cultuur op Vrijdag met Fabiola Veerman vast muziek van artiesten die optreden op Lowlands. Muziek, die de weergoden misschien gunstig zal stemmen.

Niet al te zwaar op de maag liggende muziek. Muziek waar op te dansen valt. Weer een nieuwe substroming in de dancemuziek uit Groot Brittannië. Muziek die in de Guardian – en de Volkskrant- omschreven werd als “synth&B”.  ‘Arrenbie’ in de jaren negentig  was al sterk verdunde soul. Dit is echter haast een homeopathische verdunning van de soul uit de zestig en zeventiger jaren (van de vorige eeuw).  Vluchtig als helium met dito stemmetjes op een bedje van electrobeats, zoals Nao en AlunaGeorge. Gevoelige hipstermannen met baarden op electrobeats zoals Jack Garrett. Maar ook zware soulstemmen op electrobeats zoals Kwabs.

Kwabs??? ‘Fabs’ staat bij ons van Amsterdam FM voor de one & only Fabiola Veerman, presentatrice van dit uur maar Kwabs staat voor Kwabena Sarkodee Adjepong, een jongeman uit Groot Brittannië uit wiens eigenlijk best tengere lijf een stem als een klok opklinkt. Een gloedvolle kamerbrede bariton die je eerder in een Italiaanse opera zou verwachten maar die het absoluut goed doet in R&B. Een rasechte Soul Man, warm, geconcentreerd, vol emotie, imposant. Waar de rest van de genoemde artiesten toch wel lichtgewicht lijken te zijn en waarschijnlijk, hoe leuk ook, weg zullen waaien na verloop van tijd legt hij absoluut meer gewicht in de schaal. Hij had al een kneiter van een hit met ‘Walk“, meer dan 1 miljoen views op Youtube. Terecht want de clip is een knap geknipt kleurig feest voor het oog. En de oren dus. In dit uur Kwabs’ “Last stand”. Poeh. Mooi hoor. Muziek om stil naar te luisteren.

Muziek waar op te dansen valt. Nou, dat kan absoluut op Damian “Junior Gong” (pa jeweetwelwie heette “Tuff Gong”) Marley met zijn aanstekelijke mix van Jamaicaanse muziekstijlen als dancehall en reggae met hiphop en pop vermengd. Damian Robert Nesta Marley was twee jaar en nog wat toen Robert ( Bob) Nesta Marley de spliff aan Maarten gaf. Hij heeft zijn vader dus niet echt gekend maar wat betreft  maatschappelijke betrokkenheid en muzikaliteit valt de appel niet ver van de boom. Ook hij is niet vies van een vette spliff. Hij stalt al zijn waren uit in zijn winkeltje om ongeveer 15.25 uur.
In zijn muziek schijnt in elk geval de zon en da’s alvast mooi meegenomen voor de Lowlands bezoekers.

Lees meer verhalen over muziek in Metha’s Muziek.

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?